MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Újjászületett a Bezerédi-Duna-ág

Újjászületett a Bezerédi-Duna-ág

szabadfold.hu

Több mint 100 ezer hektáron javul Magyarország természeti környezetének állapota.

Ennek egyik eleme, a Bezerédi-Duna-ág Bács-Kiskun megyei rehabilitációjának záróakkordja 2021 tavaszán volt Dunafalva közelében.

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság olyan megoldást talált, amellyel a vízborítás egész évben biztosított a Duna-ágban, és ezzel a vizes élőhelyekhez kötődő értékek hosszú távon fenntarthatók lesznek. A Bezerédi-Duna-ág a ráfordított 559 millió forint felhasználásával teljes mértékben újjászületett. A pályázati forrás segítségével természeti értékekben gazdag, egyben kedvelt kiránduló- és horgászhely újult meg.

Sikerült továbbá azt a hátteret is javítani, amely biztosítja a fajok és élőhelyek változásainak követését a szakemberek számára. Ezek a háttéradatok, szakértői munkák teszik lehetővé a beavatkozást annak érdekében, hogy megvédjék a természeti környezetet.

Az érintett, mintegy öt kilométer hosszú Duna-ág az elmúlt száz évben jelentősen feltöltődött, feliszapolódott. Emiatt az egykori ártéri élővilág visszaszorult. A Bezerédi-Duna-ágból mederkotrással nagyjából 60 ezer köbméter iszapot távolítottak el. Olyan vízvisszatartó építményeket alakítottak ki, melyek meggátolják a holtágak kiszáradását.

A pályázati forrás segítségével természeti értékekben gazdag, egyben kedvelt kiránduló- és horgászhely rehabilitációja valósul meg Dunafalva község határában, a Duna árterületén. A beavatkozás eredményeként a Bezerédi-Duna-holtágban nagyobb állandó vízmélység, magasabb vízszint tartható, melynek következtében megállhat a hínárnövényzet túlburjánzása, továbbá javulhat a holtág halmegtartó képessége.

A beépített zsilipek és küszöbök segítségével az év nagy részében tartós vízborítás biztosítható az egykori mellékág területén. A Duna–Dráva Nemzeti Park részét képező Bezerédi-Duna egyben Ramsari-terület is, amely számos védett és fokozottan védett madárfaj fészkelő- és táp­lál­ko­zó­területe is.