Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Újabb ötmilliárd forint a zártkertekre

Újabb ötmilliárd forint a zártkertekre

agroinform.hu

A korábbi Zárkerti Programból szőlőtelepítésre is lehetett pályázni.

A Magyar Közlönyben megjelent 1288/2021. (V. 20.) Kormányhatározat szerint a cél a következő: az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlanokon meglévő genetikai sokféleség megőrzése, a környezet védelme, a külterületekhez kapcsolódó népi építészeti és szakrális értékek megóvása, valamint a vidéki tájfenntartás.

A Zártkerti Program pályázatainak kiírásához a 2021. évben 5 000 000 000 forintot rendelnek a központi költségvetésből. A 2019-es pályázatokon települési önkormányzatok, illetve ezek konzorciumai pályázhattak, amennyiben vállalták a zártkertként nyilvántartott ingatlanokon meglévő genetikai sokféleség megőrzését, illetve a mezőgazdasági hasznosítást elősegítő fejlesztésekhez szükséges infrastrukturális háttér kialakítását, és a gyümölcstermesztés fennmaradásának biztosítását ezeken a területeken.

A pályázat keretében támogatható tevékenységek közé tartoztak a zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló utak javítása, ezek csapadékvíz elvezetéséhez szükséges fejlesztések, karbantartások elvégzése; vízvételi hely kialakítása, kút és esővízgyűjtő rendszer kiépítése; villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztések létesítése; vadkerítés, vadgazdálkodási/vadvédelmi elemek építése, valamint területrendezés, gyümölcsfa- és/vagy szőlőtelepítés.

A következő pályázati felhívás részletei egyelőre nem ismertek.

Korábban a zártkertekhez tartoztak a nyaralók, a csak kisüzemileg művelhető gyümölcsösök, szőlőskertek, pincék, gazdasági, illetve rekreációs célú ingatlanok. A zártkerti telkeken sok vidéki település esetében elhanyagolt állapotú gyümölcsösök és szőlőültetvények vannak, melyek karbantartása nagy jelentőséggel bír az invazív növényfajok terjedésének megakadályozásában, és sok régi gyümölcs- és szőlőfajta megőrzésébe