MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Újabb magyar vereség a kézi-vb-n – miben reménykedhetünk?

Újabb magyar vereség a kézi-vb-n – miben reménykedhetünk?

telex.hu

Lehangoló vereség a svédektől, de az olimpiai esély tovább él.

A magyar férfi kézilabda-válogatott a svédországi világbajnokság első középdöntős meccsén sima vereséget szenvedett a sokkal esélyesebb hazai csapattól. A csapat játéka valamelyest biztatóbb volt, mint két napja, de a hajrá lelombozó volt, ezért 37–28 lett a végeredmény. Mivel a portugálok botlottak, a hátralévő két fordulóban megszerzett négy ponttal akár a második hellyel járó negyeddöntő is megszerezhető.

Svédországot legutóbb 2009-ben tudta legyőzni a magyar válogatott, most egy győzelem a torna legnagyobb meglepetését jelentette volna. A tavalyi budapesti Eb-döntőben a svédek nyertek, a vb egyik favoritjai, minden poszton klasszisaik vannak.

A magyar válogatott kezdte a meccset, Mikler Roland állt a kapuban, Lékai Máté irányított, Szita Zoltán és Ancsin Gábor volt a két átlövő, Bánhidi Bence beállóban, Bóka Bendegúz és Pedro a két szélen.

Az első gólt Bóka szerezte, de a svédek egy perc alatt fordítottak, az ötödik perc végére pedig 4–2-re vezettek. A tizedik percben már 7–4 volt, pedig Ancsin átlövései pontosak voltak. Negyedóra elteltével 10–7 volt, a magyar oldalon Lékai rázta meg magát, a másikon Wanne a szélről nem tudott hibázni, és előszeretettel játszották meg őt.

A 20. percben Bodó Richárd passzív jelzés alatt lőtte szét a kaput, nagyon kellett, mert így 12–9-re módosította az eredményt. A magyar csapatnak voltak szép megoldásai a félidő hátralévő részében, Bodónak egy másik gólja egy ravasz csel után született, Ilics egy 10 méteres alsó lövéssel vette be a kaput, Rosta lefordulásai is energikusak voltak. Mindez csak a svédek megállítására volt elég, mert Sandell és Johansson is remekül céloztak. 30 percnyi játék után 18–14 volt az állás.

A fordulás után nagy rohanás kezdődött, a védelmek még inkább háttérbe szorultak. Székely Márton hetest fogott, de két gólra nem sikerült felzárkózni, mert Palicka előbb Ancsin, majd Lékai labdáját hárította. A 40. percben pedig már ismét ötgólos előnybe kerültek a svédek, Gottfridson labdáját Wanne értékesítette a szélről.

A 45. percben visszaállt Mikler, rögtön egy védéssel mutatkozott be 27–23-as állásnál, de a jó formában lévő Palicka is ziccert fogott, indított, és a háromgólos különbség helyett máris öt lett. Lagergren találata azt jelentette, hogy először volt hat gól és a csapat között, és mivel Wanne is elrohant egy labdaszerzés után, mindjárt hét gólra nyílt az olló. Innen már csak a hátrány szűkítése lehetett a cél.

Chema – először a meccsen – időt kért, de nem tudta rendezni a sorokat, Claar cundere már egy kicsit megalázó volt (32–23). Mivel a találkozó eldőlt, a kapitánynak már az erők spórolására is figyelnie kellett, mert a vb igazán fontos része számunkra most következik, még ha ezzel azt is kockáztatta, hogy tízzel kap ki a csapata. Szöllősi Szabolcs gondoskodott arról az utolsó támadásnál, hogy ezt elkerüljék.

A magyar válogatott pénteken ugyanis Brazíliával játszik (18:00), vasárnap pedig a Zöld-foki-szigetek társulatával (15:30). Ha ezen a két találkozón begyűjti a négy pontot, a svédek pedig Izlandot és Portugáliát is megverik a folytatásban, akkor a csoport második helye, vagyis a negyeddöntő elérhető. Ez a pozíció szinte biztosan olimpiai selejtezőt érne.

Svédország–Magyarország 37–28 (18–14)
Mikler – Bóka 5, Szita 1, Lékai 2, Bánhidi 3, Ancsin 3, Rodríguez, cserék: Sipos, Ilics 1, Bodó 3, Rosta 7, Hanusz 2, Szöllősi 1, Székely, Bujdosó

A csoport állása: 1. Svédország 6 pont 2. Izland 4, 3. Portugália 3, 4. Brazília 3, 5. Magyarország 2, 6. Zöld-foki szigetek 0.

„Sok hibával játszottunk, sok lerohanásgólt kaptunk, ez a magyarázata a 9 gólos különbségnek, a visszarendeződés gyatra volt. A következő két mérkőzés a fontos nekünk, aztán meglátjuk, mi vár ránk” – magyarázta Bánhidi Bence az M4 kamerája előtt.

A kapitány, Chema Rodriguez így értékelt: „Sokat tettünk ebbe a mérkőzésbe, mert úgy éreztük, van keresni valónk. 45 percig jól játszottunk, de három perc alatt elment az egész, és onnan már nem lehetett felállni. Nagyon nehéz egy ilyen nagyszerű csapathoz alkalmazkodni, hihetetlen milyen gyorsan tudnak játszani. Össze kell tartanunk, mert a negyeddöntő elérhető. Fel kell ébrednünk!”