MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Új perspektívákat nyújt a víz alatti parkolás

Új perspektívákat nyújt a víz alatti parkolás

okosipar.hu

A parkolóház a prkolást nemcsak vonzóvá varázsolja, hanem fenn is tartja a vonzerejét.

Hollandiában a kerékpározás rendkívül népszerű, ezt jól szemlélteti, hogy több bicikli van az országban, mint ember. Ebből kifolyólag ezen közlekedési eszközök tárolása kardinális kérdés, és újabb parkolóházak építésére van szükség. A legfrissebb létesítmény Amszterdamban a víz alatt található – írja a Springwise.com.

A VenhoevenCS városi építészeti tervezőiroda által elképzelt parkolóház egy félig úszó szerkezet része lesz, amelyet az amszterdami központi pályaudvar mögötti rakpart védelmére terveznek. A bejárattól a kerékpárosokat lefele irányítják. A tágas, nagy üvegfelületű lépcsőházakból kilátás nyílik az utcáról a parkolóra.

A parkolóház a vízi élővilágnak sem okoz károkat, ugyanis a szerkezet borítását olyan betonnal fedik le, amelyhez a növények és a kagylók könnyen hozzátapadnak. A kókuszszőnyeg segít megtisztítani a vizet, a hálókosarak pedig menedéket nyújtanak a halaknak. A teret úgy alakították ki, hogy az energiafogyasztás alacsony maradjon, miközben bőséges nappali fény árasztja el a helyiséget.

„A parkolóház kinézete és érzékelése robusztus, csillogó és modern, ugyanakkor fenntartható, jövőálló, mindemellett könnyen karbantartható. A parkolási lehetőséget nemcsak vonzóvá varázsolja, hanem fenn is tartja a vonzerejét” – nyilatkozta a VenhoevenCS képviselője.

Az építészet egyre inkább a fenntarthatóság megteremtésére összpontosít. A meglévő környezet javítására törekszik, ahelyett, hogy kárt tenne benne.