Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Ugyanannyi pénzért többet dolgoznak, nem zárul az olló nők és férfiak keresete között

Ugyanannyi pénzért többet dolgoznak, nem zárul az olló nők és férfiak keresete között

napi.hu

A nők átlagosan óránként több mint 17 százalékkal alacsonyabb bérért dolgoznak Magyarországon, mint a férfiak.

Ez azt jelenti, hogy évente két hónapot ingyen dolgoznak. Az Egyenlítő Alapítvány szerint Magyarországon olyan törvényre van szükség, ami a bértranszparenciát szabályozza.

Magyarországon a nők átlagosan óránként 17,2 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál, ami több mint két havi bérkülönbséget eredményez éves szinten, ezért a nők gyakorlatilag október végétől ingyen dolgoznak - derül ki az Egyenlítő Alapítvány adataiból.

A civil szervezet többek között a nők munkaerőpiaci helyzetének javításán is dolgozik. Az alapítvány a nők és férfiak közötti bérszakadékra hívja fel a figyelmet, valamint arra is, hogy közeledik a Magyar Egyenlő Bérezés Napja (Equal Pay Day), ami október végére esik.

Egyenlő munkáért egyenlő díjazás jár

A nemek közötti bérkülönbség alapvetően ellentmond a legtöbb országban, így a Magyarországon elfogadott törvénynek is, az egyenlő munkáért egyenlő fizetés elvének.

A bérkülönbség számos kulturális, jogi, társadalmi és gazdasági tényezőhöz kapcsolódik, ami messze túlmutat az egyenlő munkáért járó egyenlő díjazás kérdéskörén – véli Zorigt Burtejin, az Egyenlítő Alapítvány szakértője, kutató, politológus.

A nők sok esetben egyszerűen kevesebb időt töltenek fizetett munkában, mivel több időt töltenek fizetetlen, úgynevezett láthatatlan munkával. Ezért sokszor megszakítják a karrierjüket gyermekvállalás miatt vagy idősek gondozása miatt. Ez nem csupán az órabérre, keresetre van hatással, de a jövőbeni jövedelmet és a nyugdíjat is befolyásolja.

A gyermekszüléskor beszakad a nők bére, és a nyugdíjig sem érik utol a férfiakat.
Már a fizetési megállapodásokban jelen van a nemek közötti eltérés, amelyet csak részben okoz a munkáltatók diszkriminációja, másik részben pedig az, hogy a női jelöltek kevesebbet kérnek az állásinterjúkon, és ritkábban kérnek fizetésemelést, mint férfi kollégáik – tette hozzá a politológus.

A nemek közötti bérkülönbség általában még rosszabbá válik, amikor elérkezik a nyugdíj ideje. 2019-es adatok szerint nők az Európai Unióban 29 százalékkal kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak. Magyarországon a nyugdíjkülönbség a férfiak és nők között jóval alacsonyabb az EU átlagnál, mindössze 10 százalék.

Bértranszparenciára van szükség

Számos európai ország már bevezette a bértranszparenciát előíró szabályozást. Az Egyenlítő Alapítvány is fontosnak tartja egy ilyen törvény bevezetését, mert az átláthatóságnak köszönhetően a munkavállalók ismerni fogják az egyes cégeken belüli adott munkakörre vonatkozó bérszintet, így jogilag is megalapozottan tudnak érvelni a bértárgyalások során - mondta Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány vezetője. Ez pedig pozitívan hathat a nemek közötti bérkülönbség csökkentésére.


Megosztom
Elküldöm
Link másolása