MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Tűzálló, stabil és kevéssé szennyező az új akkumulátor

Tűzálló, stabil és kevéssé szennyező az új akkumulátor

hvg.hu

Több szempontból is úttörő akkumulátort fejlesztenek közösen kínai és ausztrál kutatók.

Terveik szerint a technológia az okostelefonoktól az elektromos autókon át mindenféle szerkezetben megjelenhet.

Folyamatosan zajlanak a kutatások a jobb, környezetkímélőbb és tartósabb akkumulátorok iránt – ezek fő mozgatórugója, hogy napjainkban lassan minden, minket körülvevő tárgyban van már akkumulátor, és az elektromos autók is jobbak lehetnek a fejlettebb technológiák által.

A terület egyik legújabb felfedezése egy olyan telep, melyet kínai és ausztrál kutatók közösen alkottak meg: ennek az a különlegessége, hogy a jelenlegi akkumulátoroknál biztonságosabb, hatékonyabb, és még csak nem is mérgező. Ráadásul tervezői szerint a kereskedelmi forgalomba hozatala sem évtizedekre lehet – derül ki a Journal of American Chemistry folyóiratban közölt eredményekből.

Az új típusú telep vízbázisú elektrolitokkal működik, a veszélyes anyagok helyett – a kimeneti feszültsége pedig stabilan 1,25 volt, 110 mAh/g kapacitás mellett. Mindezt 800 töltési cikluson át tudja biztosítani minimális elhasználódás mellett.

Mint azt a kutatócsoport is hangsúlyozza, a legtöbb akkumulátor veszélyes anyagokat tartalmaz, és ha ezek nem megfelelően vannak ártalmatlanítva – például a kommunális hulladékok közé kerül, és a szeméttelepen köt ki –, akkor komolyan szennyezhetik a környezetet.

A kutatók most fejlesztett alumíniumion-telepe ezzel szemben vízbázisú elektrolitokat használ, melyek például tűzállóak, és a levegőn is stabilak, ezáltal stabilak és fenntarthatóak – összegez az Interesting Engineering.

Az új akkumulátorok a várakozások szerint a hagyományos lítiumion-telepek alternatívái lehetnek – jelenleg ezek vannak a különböző kütyükben és elektromos autókban is.

A kutatók most abban bíznak, hogy tovább tudják optimalizálni az akkumulátor teljesítményét, és felkészíthetik a technológiát a kereskedelmi forgalomba hozatalra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.