MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Turbina nélküli szélerőművek

Turbina nélküli szélerőművek

gyartastrend.hu • fotó: reneweconomy.com.au

Az új széltornyok forgó lapátok helyett imbolygással termelik meg az energiát.

Forgó lapátok nélkül, légörvényektől mozgatva termelik meg a villamos energiát egy Vortex Bladeless nevű, madridi székhelyű vállalat széltornyai.

Hamarosan megkezdődhet egy Vortex Bladeless nevű madridi székhelyű cég turbina nélküli szélerőműveinek béta-tesztelése (valahol) Európában.

A gyártó egy, a szélturbinák olcsó és csöndes alternatíváinak létrehozását ösztönző, uniós finanszírozású projekt részeként fejlesztette ki az üzemelés közben kissé bizarr hatást keltő oszlopokat.

A technológia úgy működik, hogy az oszlopot kényszerűen megkerülő levegő a henger mögött örvényeket alkot (örvényleválás), amelyek aztán dülöngélésre kényszerítik az építményt. Az örvények keletkezése közben az erőmű könnyű, üveg- és szénszálból készült póznája a merev talapzatban gyökerező rugalmas rúdra rögzítve elkezd billegni, és a szintén a fundamentumban elhelyezkedő generátor ezt a mozgást alakítja át árammá.

Változó szélsebesség esetén a hatékonyság növelése érdekében mágnesek segítik az ingadozás sebességének dinamikus optimalizálását.

A vállalat szerint kevés mozgó alkatrészre támaszkodó, egyszerű kialakítása miatt a szélenergia-generátoruk csak minimális karbantartást igényel, rendkívül halk, kicsi alapterülettel rendelkezik és viszonylag könnyen telepíthető. A lapátok hiánya miatt az újfajta széltornyok ráadásul a vadvilágra is kisebb veszélyt jelentenek, illetve küllemre is kevésbé hivalkodóak.

Bár az oszcilláló „obeliszkek” méretükben és teljesítményükben a hagyományos szélturbinákkal nem tudják felvenni a versenyt, nem is ugyanazon a piacon kell megállni a helyüket. A Vortex Bladeless találmánya inkább az áramfogyasztás helyszínén folytatott kisteljesítményű áramtermelési technológiák (lásd: napelemek) sorát gazdagíthatja, amely más hasonló megoldásokat kiegészítve például irodák és háztartások energiaellátásához járulhatna hozzá.