MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
„Túlélőjátékokkal

„Túlélőjátékokkal" tartották életben magukat

magyarnarancs.hu

A gyerekek a repülő roncsai között talált maniókalisztet és az őserdő gyümölcseit ették.

Újabb részletek derültek ki a május 1-jén Kolumbiában, az Amazonas őserdőjében lezuhant kisrepülő szerencsétlenségéről és az utasai közül megmenekült négy gyerekről. A 4 testvért, egy 13, 9 és 4 éves, valamint egy 11 hónapos gyereket, akik az uitoto őslakos törzsből származnak, negyven nap után, pénteken találták életben a kolumbiai mentőcsapatok, és a légierő helikopterével szállították őket kórházba.

A repülőgépen 7 ember utazott, a feltehetően motorhiba miatt lezuhant gép roncsait, valamint a pilóta, az anya és egy vezető holttestét korábban megtalálták, de a gyerekek után még hetekig folyt a kutatás.

A négy gyerek közül kettőnek az édesapja, Manuel Ranoque vasárnap elmondta: lánya elbeszéléséből úgy tudja, édesanyjuk még négy napig élt a szerencsétlenség után. Halála előtt arra bíztatta a gyerekeket, hogy túlélésük érdekében induljanak útnak – számolt be róla hétfőn a The Guardian online kiadása.

A nagynénjük szerint külső segítség híján a dzsungelben való jártasságukra támaszkodtak a túléléshez, a 13 éves Lesly "túlélőjátékokkal” vigyázott a testvéreire.

Mint az egyik hírcsatornának elmondta, a két nagyobb gyerek a katasztrófa előtt gyakran játszott egy olyan játékot, amelyben "kis táborokat" állítottak fel. A dzsungelben, ahol jaguárok, pumák és kígyók is élnek, hajszalagokkal jelölte ki ezeket a táborokat – ezek látszanak is a képeken, amelyeket a kolumbiai hadsereg tett közzé a megmentésük után.

Egy rokonuk, aki szintén meglátogatta őket a bogotái katonai kórházban, ahol még két hétig ápolják őket, elmondta, hogy a gyerekek a repülő roncsai között talált maniókalisztet és az őserdő gyümölcseit ették, hogy életben maradjanak.

A testvérek a legidősebb nővérnek, Leslynek köszönhetik az életüket, aki az őserdőben gondjukat viselte, és az anyjától tanultak alapján próbálta ellátni őket. Tudta, hogyan kell gondoskodni egy kisbabáról, sokat vigyázott ugyanis a testvéreire, amíg az édesanyja dolgozott. Szerencsére éppen ebben az időszakban teremnek az őserdő ehető gyümölcsei is – tette hozzá a kolumbiai családvédelmi intézet vezetője. Lesly pedig azt is tudta, milyen mérgező gyümölcsöket nem szabad enni.

A családtagok tájékoztatása szerint a gyerekek jól vannak, bár megtalálásukkor ki voltak száradva és sok rovarcsípéstől szenvedtek. A kórházban pszichológusok is segítenek nekik a trauma utáni felépülésben.

A kolumbiai hadsereg 150 katonája keresőkutyákkal kutatta át a roncs környékét a gyerekeket keresve. A menőakcióban több tucat őslakos önkéntes is részt vett. Élelemcsomagokat is ledobtak a levegőből az őserdőbe, hogy ha esetleg a gyerekek rájuk akadnának, növelje életben maradásuk esélyét. Emellett nagymamájuk rögzített üzenetét is harsogták hangszórókon keresztül, hátha meghallják a gyerekek.

A testvéreket végül a repülőgép roncsaitól öt kilométerre, egy kis tisztáson találták meg.

Pedro Sánchez tábornok, a mentés vezetője elmondta, hogy korábban többször jártak a környéken, alig 20-50 méterre a gyerekektől, de nem látták őket. Mint hozzátette,

a kisgyerekek annyira legyengültek már, hogy csak lélegezni és néhány falat gyümölcsöt a szájukhoz emelni, vagy néhány csepp vizet inni volt erejük.

Egy rokonuk szerint a közelben ugató keresőkutyák hangja megrémíthette őket, azért nem jelezték, hol vannak. Emellett ha látták is az egyenruhás katonákat, valószínűleg féltek tőlük, mert apjukat éppen egy szakadár fegyveres csoport, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők egy lázadó egysége fenyegette meg korábban.