MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Méh- és madárbarát téglák

Méh- és madárbarát téglák

g7.hu • fotó: octogon.hu

Számos méhfaj nem családban él, az ő túlélésük esélyei ezzel az ötlettel sokszorosára növekszik.

Egyes angol önkormányzatok már kötelezővé is tették, hogy az öt méternél magasabb új építésű házakban a méh- és madárbarát téglákat használjanak – írja a The Conversation. Ezek olyan speciális építőanyagok, amelyeket úgy terveznek meg, hogy kínálják magukat méh- vagy madárfészkeknek.

A méh- és madárpopulációk drasztikus csökkenését ezzel a megoldással elsősorban a városokban igyekeznek enyhíteni. A magányos, azaz nem kaptárban élő méhek számára kapható lyukacsos téglákat elegendő napos helyre tenni, az ilyen méhek a természetben is egyedül készítenek fészket. Ugyan mézet nem termelnek, de fontos beporzók – az Európai Uniós adatok szerint a méhek az uniós élelmiszertermelés 76 százalékára vannak hatással.

A méhek (más beporzókkal együtt) közvetett szerepet vállalnak gyógyszerek, bioüzemanyagok és építőanyagok előállításában. Három éve a beporzó rovarok gazdasági hatását az EU 15 millió euróra becsülte az éves mezőgazdasági termeléséből.

A madarak közül a speciális téglákat elsősorban fecskék számára készítik, ezek alig észrevehetőek, nem zavarják a lakókat, de otthont biztosíthatnak a fecskéken kívül számos madárfajnak. Mivel a fecskék ugyanazt a fészkelőhelyet keresik fel minden évben, a téglák mellett előre felvett fecskehangokkal is bátorítják a beköltözésre. Ha végül mégsem költöznek be, a téglák akár seregélyek vagy denevérek számára is megfelelő fészkelőhelyek lehetnek