MENÜ
2024. május 9.
Gergely
Trágyát dobtak a villája elé – a botrányhős és a klímaváltozás

Trágyát dobtak a villája elé – a botrányhős és a klímaváltozás

444.hu

Eljött a nap, amikor még Jeremy Clarkson is rádöbbent a klímaváltozásra.

A brit tévézés egyik legismertebb botrányhőse, Jeremy Clarkson három évtizedes pályafutásának vélhetően legnagyobb fordulatát hajtotta most végre: életében először elismerte, hogy lehet valami a klímaváltozásban, írja a Guardian.

Clarkson és a Grand Tour stábja éppen Kambodzsában forgatott egy hajóversenyről, amikor nem várt nehézségekbe ütköztek: a máskor általában meglehetősen bővízű Mekong-folyórendszer vízhiánya miatt elakadtak a Tonlé Szap-tóban.

Clarkson a brit Sunday Timesnak beszélt arról, hogy értette az iróniát: egy embert, aki 30 év autós műsorokat vezet, most 10 kilométer/órára lassította le a globális felmelegedés. Mint mesélte, két napnyi abszolút frusztráció volt, ahogy abban a „pocsolyában” vesztegeltek.

A Top Gear egykori, a BBC-től kirúgott műsorvezetője elmondta, hogy a globális felmelegedés e látványos illusztrációját őszintén riasztónak élte meg. Arról azért még nincs szó, hogy teljesen irányt váltott volna, és Clarkson beszélt arról is, hogy nem kell ezért az emberiséget hibáztatni, hagyjuk azt meg Greta Thunbergnek.

Clarkson azért is beleszállt a 16 éves svéd klímaaktivistába az interjújában, mert szerinte Thunbergnek nincs válasza a klímaválságra. „Óó, mind meg fogunk halni. Rendben, borzasztó. Na menj vissza az iskolába”, mondta erről, majd azzal folytatta, őszintén remléli, vannak azért emberek, akik dolgoznak azon, hogy mit is kezdjünk ezzel az egésszel.

A Sun című bulvárlapban saját rovattal rendelkező Clarkson korábban többször támadta már Thunberget. Clarkson korábban más környezetvédőkkel is összezördült már: 2009-ben aktivisták trágyát öntöttek Clarkson kétmillió fontos villájának a bejárata elé, mivel a műsorvezető rendszeresen szidta azokat, akik klímaváltozásról beszétek, illetve nem értette, eleve mi baj lenne a klímaváltozással. Mint egyik cikkében ekkoriban írta, lehet hogy elveszítjük miatta Hollandiát, de vannak még más helyek, ahova lehet menni nyaralni.