MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Tölts tekerve!

Tölts tekerve!

termeszeti.hu

Hollandiában nyílt meg az első olyan könyvtár, ahol kerékpározva termelhetünk áramot.

Kerékpározni jó, olcsó és egészséges: Hollandiában jól tudják ezt. A mozgásbarát országban jóformán mindenki mindenhova kerekezik, temérdek bicikli szeli a városokat nap mint nap. Nem kivétel ez alól Utrecht, Hollandia negyedik legnagyobb városa sem, ahol most egy újdonsággal rukkoltak elő. A településen naponta kb. 90 ezren bicajoznak iskolába, munkába menet, mostantól azonban akkor is tekerhetnek, ha épp a könyvtárban ülnek.

Az energiatakarékosság jegyében ugyanis az utrechti könyvtár lehetőséget kínál a kerékpárosoknak, hogy kerékpározással tölthessék fel e-eszközeiket.
Az elképesztő innováció nem csak a kerékpárrajongókat és fitnesz őrülteket célozza, hanem mindenkit, akinek fontos a környezet védelme.

A könyvtárban tekerés segítségével tudjuk az kütyüinket feltölteni, ezzel újabb lépést tesz a város a megújuló energiaforrások széleskörű használata felé. A régió lakosai kiemelten fontosnak tartják, hogy minél több alternatív megoldást találjanak, nem véletlenül Utrecht az első város, amely a gáztűzhelyek lecseréléséhez segíti a lakosságot.

A könyvtárban az emberek egyszerűen feltölthetik elektromos eszközeiket álló bicajokkal kerékpározva, a mechanikai teljesítményt elektromos árammá alakítva.

A felmérések szerint ráadásul, ha könnyű testmozgást végzünk munka közben, akkor kreatívabbak és figyelmesebbek is leszünk, sőt az olvasási és szövegértési sebesség is javul.

A jövőben azt tervezik, hogy a kerékpárok még újabb verzióját állítják majd fel, ami képes lesz például arra is, hogy számolja az edzésadagot, ami plusz motivációt adhat.

 

Forrás: www.tribunewired.com