Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Tévút a fiatalok adómentessége

Tévút a fiatalok adómentessége

mandiner.hu • fotó: nepszava.hu

Pogátsa Zoltán közgazdász nem tartja a válságkezelés eszközének a jövedelemadó-mentességet.

A kormányfő péntek reggeli bejelentésével ellentétben Pogátsa Zoltán nem tartja a válságkezelés eszközének azt, hogy 2022-től a 25 év alattiak teljes személyi jövedelemadó-mentességet kapnak. Az ATV-ben azt mondta, a miniszterelnök minden gazdasági gondra adócsökkentéssel válaszol. Ez ellentétes az EU logikájával.

Mint mondta, az Európai Unió az Ifjúsági Garancia Programmal azt támogatja, hogy a 25 év alattiak tanuljanak vagy dolgozzanak. Az EU beszedi az adókat, abból finanszírozza a képzést, oktatást.

Aki segíteni akar a fiatalokon, az emelje a tankötelezettséget, a pénzt pedig költse azok képzésére, akik nem tudnak elhelyezkedni.

A közgazdász, szociológus szerint a kormányfő bejelentése beleillik az elmúlt 10 év politikájába, , ha gazdasági problémával szembesül rögtön az adócsökkentés jut eszébe. Adócsökkentéssel próbál reagálni bármilyen problémára.

Pogátsa Zoltán szerint ez nem járható út, egy olyan progresszív adórendszer kellene, ami az összes felnőttre ugyanúgy vonatkozik, és a bevételekre koncentrál.

A bejelentését választási ígéretnek tartja, szerinte a kormányfő az SZJA-eltörléssel a fiatalokat akarja megnyerni, mert a Fidesz a 30 év alattiak körében rosszul áll. Mint mondta, nem az a baj, hogy a magyar államadósság GDP-arányos értéke meghaladta a 2008-as pénzügyi válságot követő szintet, hanem az, hogy a kormány nem arra költött, amire kellett volna, az emberek, a családok és a kis- és középvállalkozások megsegítésére.