Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Természetes kövek a házunk körül

Természetes kövek a házunk körül

lakberinfo.hu

A kő szépsége és egyedi mintázata minden lakberendezési és bútorstílushoz illik.

A teraszához is minőségi és igényes burkolatot szeretne? A természetes kövek kedvelőinek szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni és egy kiváló beszerzési forrást ajánlani.

Kvarcit teraszburkolat

A burkolatgyártók évről-évre rukkolnak elő burkolatújdonságokkal. A természetes forrásokból, például bányákból származó kövek pedig a maguk egyediségükben és szépségükben juthatnak el a teraszunkra, évmilliók óta változatlan összetételben.

A választék természetesen óriási és nem is kis feladat kiválasztanunk a legmegfelelőbb változatot. Vannak szempontok, amik előnyt élveznek, ezzel máris szűkíthetjük a lehetőségeket. Ilyen lehet a terasz alapterülete, az időjárásnak való kitettség mértéke vagy éppen használat intenzitása. A tartós és minőségi teraszburkolatok között a 4 legismertebb és legmegbízhatóbb változat: a természetes kőburkolat, a fa teraszburkolat a WPC és a kerámia teraszburkolat. Ismerjük meg közelebbről ezeket a változatokat!

Mik a kőburkolat előnyei terasz esetében?

Akár a reggeli harmatra, vagy az eső okozta nedvességre gondolunk egy kő esetében fontos elvárás, hogy ne csússzon. A csúszásbiztos felületi megmunkálású kövek esős, havas időben is lehetővé teszik a biztonságos közlekedést.

Kizárólag a fagyálló kőzettípusok, a kvarcit, homokkő, gránit, bazalt, gneisz, fillit és a tömör mészkő változatok alkalmasak kültéri burkolásra. A lyukacsos, puha kőzetek a felsoroltakkal ellentétben nem ajánlottak a teraszunk tartós burkolására. Az apró résekben rekedt nedvesség és a téli tartós fagy megrepesztik a felületet. A kő térfogata is csak csekély mértékben változik, így nem jelentős a dilatáció sem ennél az anyagnál. A természetes kőburkolat óriási előnye, a könnyű tisztán tarthatóság. Impregnálószerrel való felületkezelésének és pH semleges tisztítószerrel történő takarításának köszönhetően egy ilyen kőburkolat évtizedekig problémamentes marad. Igazából még a felületkezelés sem feltétlenül szükséges. Ugyanis akkor sem megy tönkre a burkolat, csak a későbbekben lesz nagyobb munka a felület lemosása. Egy magasnyomású géppel viszont ez is korrekten elvégezhető.

A kő szépsége és egyedi mintázata minden lakberendezési és bútorstílushoz illik, a rusztikustól a skandinávon át a minimálig. Éppen ezért a beltéri burkolatok anyagához is jól társítható. Amire talán ritkán gondolunk, hogy egy-egy darabot valamilyen okból kifolyólag cserélnünk kell.
Természetes kövek esetében ez nem jelent problémát, mert a folyamatos kitermelésnek köszönhetően ezek a lapok könnyen pótolhatóak.