MENÜ
2024. június 24.
Iván
Térképes keresővel találhatunk gomba szakellenőrt a közelünkben

Térképes keresővel találhatunk gomba szakellenőrt a közelünkben

termeszeti.hu

Az életünk múlhat a hozzá nem értésen.

Az erdő kincsei közé tartoznak a gombák, ám sajnos még mindig rengeteg butaság kering a köztudatban, a gombák felismeréséhez, minősítéséhez, elkészítéséhez számos babona, tévhit kapcsolódik. Akkor tesszük helyesen, ha a szakértőnek hiszünk, és nem az ilyen féligazságoknak.

Tévhit például, hogy a kalapbőr lehúzásával a gombát méregteleníteni lehet (a gyilkos galóca a kalapbőr lehúzása és forrázása után is megtartja méreganyagát). Hasonlóan veszélyes lenne abban bízni, hogy a csiga vagy rovar által megrágott gombák ehetőek. A csiga hidegvérű élőlény, és mint ilyen az amatoxint le tudja bontani, míg az ember és a melegvérű állatok nem.

Téves hiedelem az is, hogy csak az a gomba mérgező, amelynek húsa vágáskor elszíneződik vagy megkékül. A gyilkos galóca húsa fehér marad, míg a narancssárga tejet eresztő, bizarr zöldre színeződő rizike finom, ehető gomba.

Van, aki úgy hiszi, hogy a “rossz” gombák külsőre is taszítóak, nyálkás felszínűek, esetleg nagyon színesek vagy rossz szagúak.

 

Sajnos, ez nem így van: a legveszélyesebb galócafélék többnyire kifejezetten szép gombák. Más abban bízik, hogy a gomba főzővizébe mártott kanál elszíneződése vagy az ezüstkanál megfeketedése fogja majd figyelmeztetni a mérges gomba jelenlétére, de ennek az oxidációs folyamatnak semmi köze a gomba ehető vagy mérges voltához.

Ne higgyük el, hogy a mérgek főzéskor lebomlanak, így forrázva minden gomba jó.
Természetesen az sem igaz, hogy a nyersen jó ízű gomba mind jó. Butaság az is, hogy a gombát macskával vagy kutyával kell előbb megkóstoltatni, és természetesen a petrezselyem és a hagyma színe sem változik meg a mérgező gombától.

Mivel a halálos mérgezések szinte kivétel nélkül a gyilkos galócához kötődnek, elengedhetetlen, hogy azt a gombát felismerjük, és ne tévesszük össze semmivel! Soha ne szedjünk le fehér lemezű, galléros, bocskoros gombát, mert az a gyilkos galóca!

Nagyon ajánlott tehát a szedett gombákat szakellenőrnek megmutatni!

A Fortissima Fungus térképes keresőjét használva láthatjuk, hogy a közelünkben hol tudjuk bevizsgáltatni a megtalált gombákat, ahol van elérhetőség, ott egyből fel is hívhatjuk a szakellenőrt, aki a megadott időpontokban tud segíteni a gombák azonosításában. A keresőben lehetőség van a településünkön működő szakellenőröket listázni, de beállíthatjuk azt is, hogy hány km-en belül tudunk egy szakembert felkeresni.

 

A Fortissima Fungus egy platform a gombák szeretete, csodálata és a tudásátadás jegyében. A honlap nagyon sok információt tartalmaz a gombákról, bemutatva őket és online határozó is segít abban, hogy jobban megismerhessük a világukat.

 Link:

https://fortissimafungus.com/szakellenorok/?fbclid=IwAR2vu23TQ5rZH-pnvyBZcTiLG8HuD7bMQZB-jEP_7PsQw6jbtCbWPx2BctE

Forrás: fortissimafungus.com