MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Tehénmentes tehéntej?

Tehénmentes tehéntej?

szeretlekmagyarorszag.hu

Az innovatív tej először 2023-ban jelenhet meg az izraeli piacon.

Nem állatokból, hanem mikroorganizmusokból állítana elő tejet egy izraeli start-up. Az Imagindairy óriási lehetőséget kínál az élelmiszer- és italipar átalakítására – írja az iheartintelligence.

Ahelyett, hogy megfejnének egy tehenet, a cég tudósai DNS-utasításokat illesztenek be a mikroorganizmusokba két tejfehérje, a tejsavó és a kazein előállítására. Ezután növényi alapú zsírt, cukrot és vizet adnak a keverékhez. Így készül el a “tehénmentes” tehéntej. Az innovatív tej először 2023-ban jelenhet meg az izraeli piacon.

A tejfogyasztás hatalmas környezeti terheléssel jár, miközben a laboratóriumi erjesztésből nyert tej szénlábnyoma a hagyományos tejtermelés 1,2 %-a.
Az Imagindairy alapítója és vezérigazgatója, Eyal Afergan kijelentette: „Az emberek személyes életében nehéz nagy változásokat végrehajtani, különösen, ha az általuk élvezett ételekről van szó. Ha azonban adott egy ugyanolyan élményt nyújtó alternatíva, ami igazodik az értékrendjükhöz, akkor könnyebb változtatni a szokásaikon.”
Afergan célja, hogy cége termékeit állatmentessé, környezetbaráttá és megfizethetővé tegye, hatalmas lépést jelenthet a helyes irányba az éghajlati válság kezelésében.