MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Tégy a célodért!

Tégy a célodért!

termeszeti.hu

Két évet élt a fán a fiatal nő, hogy megmentse azt a kivágástól, és végül sikerült neki.

Julia Butterfly Hill környezetvédő aktivista 1997 decemberében nem mindennapi tettre szánta el magát. Az akkor 23 éves nő Kalifornián keresztül utazgatott épp, amikor egy csapat lelkes fiatalba botlott, akik egy varázslatos mamutfenyőt akartak megmenteni, mégpedig úgy, hogy heti váltásba éltek annak koronájában. Julia önként csatlakozott és vállalta, hogy felmegy egy hétre a fára lakni, de 2 év lett belőle. 738 napot töltött végül a lombkoronában, hogy életben tartsa a 60 méter magas faóriást.

A fát ki akarta vágni Pacific Lumber Company fakitermelő vállalat. Az 1000 éves matuzsálem élete komoly veszélyben forgott, pedig korábban még egy villámcsapást is túlélt. A Luna becenevű mamutfenyőre egy nem túl nagy, alig 2 m2-es pallót húztak fel, amire csörlők és vödrök segítségével juttatták fel a holmikat. Hillt csupán egy rövid tartózkodásra toborozták, ami sokkal hosszabbra nyúlt a tervezettnél.

A lakhely nem volt éppen kényelmesnek mondható, a lány egy egyszerű gázégőn főzött és egy hálózsákban aludt. A dermesztő hideg és a nem ritkán 40 km/órás metsző szél komoly veszélyforrást jelentett. A z erdő felett helikopterek köröztek, mérges favágók cirkáltak, a cég pedig mindent elkövetett, hogy eltávolítsa az önkénteseket.

Demonstrációja során Hill interjúkat adott és sikerült felhívnia a figyelmet a fák védelmére. Ő és társai munkájának köszönhető, hogy 738 nap elteltével, amikor a lány lemászott a magasból, már tudta, hogy Luna megmenekül és a fa 600 méteres körzetében sem fognak fákat kivágni.

 Forrás: mymodernmet.com

https://termeszeti.hu/2-evet-elt-a-fan-a-fiatal-no-hogy-megmentse-azt-a-kivagastol-sikerult-neki/