MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Szükségállapot Floridában, hurrikánfenyegetés

Szükségállapot Floridában, hurrikánfenyegetés

444.hu / Benics Márk

Az Idalia hurrikán miatt, árvizek és 200 kilométer/órás széllökések várhatók.

A veszélyeztetett tengerparti területeken élő floridai lakosokat kedden arra utasították, hogy pakoljanak össze és hagyják el lakóhelyüket, mert az Idalia hurrikán a Mexikói-öbölben felerősödött, és életveszélyes hullámok és esőzések várhatók, írja az AP hírügynökség.

A hurrikán hétfőn és kedden heves esőzéseket okozott Kubában is, Pinar del Rio tartományt teljesen elárasztotta. Több mint tízezer embernek kellett elhagyni az otthonát, a lakosság több mint fele áram nélkül maradt.

Az előrejelzések szerint a hurrikán szerda kora reggel 4. kategóriájúként, legalább 209 kilométer/órás tartós széllel éri el Florida Big Bend régióját. Ezután áthalad a Floridai-félszigeten, majd elönti Georgia állam déli részét, valamint Észak- és Dél-Karolinát is. Az államok kormányzói szükségállapotot hirdettek.

A tallahassee-i Nemzeti Meteorológiai Szolgálat példátlan eseménynek nevezte az Idaliát, ez lesz a legnagyobb hurrikán, ami átvonul a régión. Florida egyes részeire, köztük Tampára és Gainesville-re is tornádóriadót rendeltek el, ami szerda reggel 6 óráig marad érvényben, írja a Guardian. Az állam nyugati partvidékének nagy részén fennáll az árvizek veszélye, ezért 22 megyében kitelepítési parancsot adtak ki. Ez többségében az alacsonyan fekvő és a part menti területekre, valamint a mobillakásokban, lakóautókban vagy csónakokban élőkre vonatkozott, illetve azokra, akik áramkimaradás esetén veszélyeztetettek lennének.

Joe Biden amerikai elnök elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek Ron DeSantisszal, hozzátéve, hogy biztosította a floridai kormányzót, hogy minden támogatást megkapnak.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal nemrég közölte, hogy a 2023-as hurrikánszezon sokkal mozgalmasabb lesz az eredetileg előrejelzettnél, részben a rendkívül meleg óceáni hőmérséklet miatt. A szezon november 30-ig tart, jellemzően augusztus és szeptember a csúcsidőszak.