MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Szőlőből lekvárt

Szőlőből lekvárt

agroinform.hu

A szőlőből készült lekvár desszertként, de húsok mellé is megállja a helyét.

 

A szőlő a kertész legnagyobb büszkesége. Óvja, védi, és figyeli, hogy a legjobb időpontban történjen meg a szüret. Utána pedig a belőle készített bor dobogtatja meg a szívét, és kíváncsian várja a róla alkotott véleményeket. Azonban a szőlőből nem csak bor és must készülhet. Van valami egészen varázslatos, ami kiváló húsok mellé, de a vajaskalácsot is feldobja.

A szőlőt nagyon finom csak úgy magában fogyasztva, esetleg friss kenyérrel, de a belőle készült szőlőlé is igazán közkedvelt. A legtöbben azonban azért tartanak otthon szőlőt, hogy saját bort készíthessenek belőle. Azonban, ha tehetjük, tegyünk el néhány fürtöt, és készítsünk belőle valami csodás különlegességet.

A szőlőlekvárhoz a legjobb, ha sötét színű, illatos fajtát választunk, így a legjobb az Izabella és az Othello, de egészen biztosan nagyon finom lesz, bármilyen szőlőből is készítjük. Akár húsok mellé, akár süteményekben is megállja a helyét, de kenyérre kenve kiváló reggelivé válhat.

3 kg szőlőhöz szükségünk lesz 1 csésze vízre, a szőlő édességéhez mérten egy csésze cukorra, 1/4 csészényi citromlére és pektinre. Alaposan mossuk meg a szőlőt, majd szedjük le a szemeket, és tegyük lábasba. Öntsük rá a vizet, és forraljuk fel kevergetés mellett. A forrás után vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és főzzük még 45 percig, majd nyomkodjuk szét az egészben maradt szőlőszemeket.

Nagy lyukú szitán passzírozzuk át, hogy ne maradjon benne mag vagy héj. Ezután a kapott masszát tegyük fel újra melegedni, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és a pektint, majd forraljuk fel, és kevergetés mellett főzzük még 5 percig. Tegyük steril üvegekbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.