MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Szöcskelakoma

Szöcskelakoma

ng.hu

Veszélybe került a jövő egyik ígéretes tápláléka: a szöcske.

Surrogó szárnnyal, nagyot koppanva csapódnak a szöcskék a fénycsapda bádog hullámlemezből emelt falának. Az erős fény odavonzza, a füst pedig elkábítja őket, így előbb-utóbb a fal tövében elhelyezett valamelyik hordóban végzik.

A szél lankadatlanul rázza-zörgeti az irdatlan rovarcsapda falait képező méterszer kétméteres hullámbádog lemezeket. Néhány méterrel odébb dízelgenerátor mormog, a fénycsapda közepére aggatott 400 wattos lámpaizzót táplálja árammal. Az emberi szem számára kápráztatóan erős fényfoltocska mágnesként vonzza az Ugandában nsenene-nek (ejtsd: n-SZÉJ-néj-néj), sáskának nevezett rovart. Valójában nem sáska, hanem szöcske ez az egyenesszárnyú, a kúpfejű szöcskék képviselője, tudományos neve Ruspolia differens. A bádoglemezek aljánál többtucatnyi üres hordót látni. Kiggundu Islam, a helyi szöcskecsapdázó társulás vezetője nagyon reméli, hogy hamarosan mind dugig lesz zsákmánnyal, nyolccentis szöcskék millióit sikerül majd befogniuk.


Hosszú expozícióval készült fotó a nsenene röptéről. A kúpfejű szöcske, közkeletű nevén a „sáska” fontos és kedvelt táplálék Ugandában. Élőhelye azonban egyre szűkül, ráadásul nyakló nélkül gyűjtik és árusítják, így egyedszáma egyre csökken. Tenyésztése megoldást jelenthet, pluszjövedelemhez juttatja a gazdákat, és a faj védelmét, megőrzését is segít
FORRÁS: JASPER DOEST

A szöcskék hatalmas rajokban gyűlnek össze párosodni-táplálkozni ősszel és tavasszal, a nagy esők után. Ilyentájt helyiek százai teszik félre szokásos, hétköznapi munkájukat, látnak neki a szöcskevadászatnak. Ugandában ugyanis a sült, sózott szöcske ínyencfalat, egy-egy tasaknyiért 2 dollárnyi összeget (úgy 600 forintot) is elkérnek az árusok a piacokon, parkolókban, utak mentén.
2020 őszén már javában tartania kellett volna Harugongóban a szezonnak. Telihold volt, márpedig a helyiek legendája szerint a szöcskék egyenesen a Holdról jönnek a Földre. De most sehol egy szöcske, panaszolja Islam.


Fénycsapdák együttese madártávlatból.
FORRÁS: JASPER DOEST

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) azt írja tanulmányában a fehérjékben, vasban, cinkben és egyéb ásványi anyagokban gazdag szöcskékről, sőt általában az ehető rovarokról: a jövő táplálékforrásaiként segíthetnek megoldani a világ némely részeit eluraló éhínséget és alultápláltságot. Ugandában már aggasztó méreteket öltött ez a probléma, a gyermekek csaknem harmada kórosan sovány, ötéves kor alatt a gyermekek fele és a nők mintegy harmada is vérszegénységben szenved. Ami régen kevesek foglalatossága volt, ma már piaci vállalkozás. A dombokon és háztetőkön állított fénycsapdarengeteg tonnaszám aratja a szöcskét, mert a kereslet gyorsan nő. Csakhogy a zsákmány apad, egyre több a fénycsapda, miközben a szöcskék egyedszáma erősen megcsappant. Itt az ideje végiggondolni, hogyan tehető fenntarthatóvá a szöcskebetakarítás…