MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Szemétevő „cápa

Szemétevő „cápa"

raketa.hu / Bobák Zsófia

Egy feltaláló álma, hogy milliónyi szemétevő cápa keringjen a világban.

A "cápák" olyan robotok, amelyek szájába bármi bekerülhet a műanyaghulladékoktól kezdve a nemkívánatos organikus összetevőkig, és a vizeket megszűrve nem csak tisztább környezetet hagynak maguk után, hanem az újrahasznosításban is segítenek.

A modern világ egyik legnagyobb jótevője és egyúttal legnagyobb ellensége egyszemélyben a műanyag, ami nélkül lényegében már elképzelhetetlenek a hétköznapok, de amiből annyi felesleg keletkezik, hogy az a hulladékfeldolgozást kezelhetetlen problémává teszi. Az elmúlt évtizedekben a műanyag meghódította az egész világot és, bár a műanyagzacskót feltalálója, Sten Gustaf Thulin eredetileg egy sokszor használatos, emiatt a papírnál környezetbarátabb szállítóeszköznek szánta, de a nejlontasakok, akárcsak a plasztikcsomagolások, PET-flakonok és más, sokszor használt műanyageszközök jelentős része a szeméttelepeken vagy rosszabb esetben a vizekben köt ki, méghozzá igen hamar, akár már egyszeri használat után is.

Az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés szokásának elterjedése ellenére, még mindig nem elég hatékony segítség, többek között ezért is fontos, hogy minél könnyebben alkalmazható és széles körben elérhető módszereket tegyenek elérhetővé a cégek, amelyeket bárki használni tud a hulladékkal való küzdelem során. A szemétgyűjtés automatizálása jelentheti az egyik ígéretes irányt ebben a tekintetben, mivel a robotok által kivitelezett takarítási folyamat megkönnyíti az emberek számára a piszkos munka elvégzését és egyúttal, multifunkcionális módon, egyszerre alkalmazható szemét-, adatgyűjtési feladatokra is.

A vizek (csatornák, folyók vagy tavak) műanyagtól való megtisztítását sok helyen már éppen ilyen, robotizált egységek végzik: olyan "szemétevő cápák", amelyek bármit kiszűrnek, ami a vízben eléjük kerül.

A WasteShark miniatűr hajóra hasonlít, aminek belső tere tárolóként szolgál és egyszerre 180 kilogrammnyi hulladékot tud szállítani, ürítés után pedig rögtön folytathatja is munkáját, mivel egyhuzamban 6 óráig képes üzemelni. A 4G irányítású járművet nem az óceáni szemétszigetek vagy más, hasonlóan nagy kaliberű "ellenség" legyőzésére szánták, hanem kisebb körzetek megtisztítására és ennek érdekében a kis méretű (157 cm*109 cm*52 centiméteres), egyszerűen irányítható, viszonylag lassú (3 km/h-ás maximális sebességű) és kis hatótávú (3 kilométeres körzetben működik) eszköz nem a különleges teljesítményével, hanem éppen ellenkezőleg, minimalista struktúrájával tud igazán hatékony segítséget nyújtani.

A szerkezet feltalálója, Richard Hardiman dél-afrikai származású és az ötlet az itt alkalmazott, sokkal egyszerűbb módszerek alapján született: a helyi lakosok sokszor hálókkal halászták ki a szemetet a vízből, ami Hardiman szerint túlságosan kezdetleges technikát jelentett, így hatékonyabb és gyorsabb, de hasonlóan puritán eszközt tervezett. A WaterShark önállóan működik, egyszerűen szűri a vizet, tárolja az összegyűjtött műanyag-, és más hulladékot és közben monitorozza a környezetet és a vízminőséget. A járművet lényegében bárki alkalmazhatja csatornák, folyók, tavak tisztítására és az elmúlt években a világ számos pontján szolgálatba is álltak a cápák: Hollandiától kezdve Dél-Koreáig sok helyszínen gyűjtik ezekkel az eszközökkel a vízen úszó szemetet.

Hardiman elmondása szerint az álma, hogy több milliónyi szemétevő cápa keringjen a vizekben és tegye a műanyaghulladékok begyűjtését könnyebbé.

"Nem vagyok a műanyag ellensége, egy ez kényelmes termék. De hatalmas hegységnyi műanyagszemét kerül a környezetbe.

Az egész arról szól, hogyan tudjuk az műanyag újrahasznosítását jobbá tenni. Nagy előrelépést tehetünk és a WasteShark hozzájárulhat ehhez." - mondta el az üzletember.

(Fotó: RanMarine)

https://raketa.hu/egy-feltalalo-alma-hogy-millionyi-szemetevo-capa-keringjen-a-vilagban