MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Szél- és napenergia tartalékolása homokban

Szél- és napenergia tartalékolása homokban

gyartastrend.hu • fotó:mnnsz.hu

A kvarchomok egyebek között olcsósága (30-50 dollár/tonna) miatt tűnik ésszerű választásnak.

Az amerikai energiaügyi minisztérium Nemzeti Megújulóenergia-laboratóriumának (NREL) tudósai szerint a kvarchomok alkalmas lehet a napkollektorok vagy szélturbinák által megtermelt, ám felhasználatlan elektromosság eltárolására.

A kvarchomok egyebek között olcsósága (30-50 dollár/tonna) miatt tűnik ésszerű választásnak.

A tudósok által kiötlött, ENDURING kódnevű rendszer további előnye, hogy egyedileg méretezhető, és gyakorlatilag bárhol telepíteni lehet.

A szisztéma úgy működik, hogy a fel nem használt árammal speciális fűtőelemek segítségével először 1200 Celsius-fokra felhevítik, majd pedig betonsilókba diktálják a kvarchomokszemcséket. Amikor a félretett energia hasznosításának ideje elérkezik, a forró részecskéket átvezetik egy hőcserélőn, ami a mechanizmus részét képező munkagázt felmelegíti és nyomás alá helyezi.


A folyamat végén ez a felhevített légnemű anyag meghajt egy áramtermelésre hivatott generátort, amely az előállított elektromosságot ismét visszatáplálja a hálózatba. A hőleadás során lehűlt partikulák időközben ismét elszigetelt silókba kerülnek, amíg a következő löket „felesleges” zöld energiával újra fel nem melegítik őket.

Patrick Davenport, az NREL kutatója szerint „a tűzálló szigeteléssel ellátott Beton és Homok silók meglehetősen olcsó anyagokat tartalmaznak, vagyis potenciálisan alacsony költségű energiatárolást is lehetővé tehetnek.”

A szakember szerint a hagyományos négy órás tárolási módszerek hálózati vagy nagyvárosi léptékben nem igazán jól alkalmazhatóak, az új technológia hasznosítása a nagyszabású energiatárolás területén azonban már sokkal inkább indokolt lehet.