Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
„Szegények vagyunk, mint a templom egere

„Szegények vagyunk, mint a templom egere"

24.hu

Az uniós szegénységi adatok alapján Magyarország a hátsó sorban kullog a tagállamok között – írja az mfor.hu.

A 2022-ben megkérdezett uniós állampolgárok 8,3 százaléka számolt be arról, hogy 2021-ben nem tudott legalább minden második nap húst vagy halat fogyasztani, ez egy százalékos emelkedés az előző évhez képest – idézi a portál az Eurostat legfrissebb adatait. Ha kifejezetten a lakosság azon hányadát nézzük, akiket az elszegényedés veszélye fenyeget, azaz jövedelmük nem éri el a mediánbér 60 százalékát, ez a mutató rögtön megugrik, egészen 19,7 százalékra.

A vonatkozó magyarországi adatokat még decemberben közzétette a Központi Statisztikai Hivatal, ezek alapján a lakosság 13,9 százalékának, azaz nagyjából 1,3 millió embernek az asztalára nem jutott rendszeresen hús.

Az uniós összehasonlításban az elszegényedéssel fenyegetett réteg nagyságát nézve Magyarország a tárgyévben összességében a negyedik lett, csupán Romániát, Bulgáriát és Szlovákiát előzzük meg

Ha kifejezetten a szegényebbekre vonatkozó statisztikát nézzük, sem jobb a helyzet, hiszen a havi nettó 125 570 forintos, a 2021-ben a szegénységi küszöbnek megfelelő bérből élők közel harmada, 29,6 százalék nem tudta megengedni magának, hogy rendszeresen húst egyen, etéren nem is történt valódi előrelépés 2016 óta:

A hazai helyzet pedig a nemzetközi összehasonlításban sem igazán fényes. Hiszen csakúgy, mint a teljes lakosság körében, itt is az Európai Unió legrosszabbul teljesítő országai közé került hazánk ezen a téren, Bulgária, Románia, Szlovákia és Görögország mögött lemaradva