Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Svédország újabb lépést tett a készpénzmentesség felé

Svédország újabb lépést tett a készpénzmentesség felé

kitekinto.hu

A kormány elkezdi tüzetesebben áttekinteni, hogy az ország miként tudna teljes mértékben áttérni a digitális pénzre.

Per Bolund pénzügyi piacokért felelős miniszter elmondása szerint az erre irányuló vizsgálat 2022 november végéig befejeződik.

A svédek már eddig is a világ leginkább készpénzmentes társadalmának számítottak. Az ország legtöbb bankfiókja már nem fogad el készpénzt – akárcsak az üzletek, a múzeumok és az éttermek többsége sem -, sőt mi több, már a hajléktalanoknak is adhatnak alamizsnát bankkártyával a járókelők. Az ország központi bankja, a Riksbank adatai szerint jelentősen több embernek van hozzáférése bankkártyákhoz, mint készpénzhez.

Svédország éppen ezért már régóta fontolgatja a digitális valuta bevezetését. A Riksbank az Accenture-ral közösen jelenleg is egy olyan kísérleti projekten dolgozik, amelynek célja egy blokklánc-technológián alapuló – a Bitcoinhoz hasonló – elektronikus korona bevezetése.

Bolund a bejelentés kapcsán elmondta: “Kulcsfontosságú, hogy a digitalizált fizetések biztonságosan működjenek, illetve mindenki számára elérhetőek legyenek. Attól függően, hogy miként alakítják ki a digitális valutát és mely technológiákat használják, ennek az egész pénzügyi rendszerre nézve jelentős következményei lehetnek.”

A Riksbank októberi becslése szerint Svédország készpénz-felhasználása még az eddigieknél is alacsonyabb szintre csökkent az idén, mivel a világjárvány következtében egyre többen fordulnak az érintésmentes fizetési módok felé. Jelenleg az összes fizetés kevesebb mint 10%-a történik készpénzzel az országban – derül ki a bank kutatásából.