MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Sokkal több zöldfolyosóra lenne szükség!

Sokkal több zöldfolyosóra lenne szükség!

szeretemamezogazdasagot.hu

Az állatok élettere szűkül, a vándorlásuk már nem akadálytalan.

Egyre több ökológiai, azaz zöldfolyosó létesül világszerte, de még így is rendkívül kevés területen tudnak vonulni gondtalanul az állatok a lakott területeken, a nagyobb utak mentén. Az állatok élettere szűkül, a vándorlásuk már nem akadálytalan. Egyre több az út, a lakott részek, a mezőgazdasági területek, melyek be lettek kerítve. Nagyobb az esély, hogy vándorlásuk, élelemkeresésük, párkeresésük során elüti az autó őket, betévednek a városokba, felakadnak a kerítéseken. Ezért fontos lenne az ökológiai folyosók számát növelni, köztük hazánkban is!

Mi az az ökológiai folyosó?

Az ökológiai folyosó, azaz más szóval zöldfolyosó egy mesterséges összeköttetés nagyobb, természetese élőhelyek között a vadak számára. A folyosókat arra szánták, hogy a természetes élőhely-foltokat összekötő tájelemek legyenek, természetes kinézettel. Ez elősegíti az állatok biztonságát, a fajösszetétel keveredését, a táplálékforrások és a párválasztási lehetőségek növekedését.

Ezeken a területeken természetes közegben kelhetnek át a főbb élőhelyek között az állatok. Úgy vándorolhatnak, hogy nem okoznak a közutakon fennforgást, balesetet és nem kell az ember közelébe menniük, nem tapossák le a mezőgazdasági terményeket és önmagukat sem veszélyeztetik.

Nem csak az állatok számára van jelentősége a létrehozásuknak, hanem a mikroklímára is jó hatással vannak. Ráadásul a zaj és légszennyezés, a porszennyezés elkerülhető velük. Meggátolja a hóátfúvásokat. A talajvédelemben is szerepe van, mérsékelik a vízlefolyásokat is, ugyanakkor a relatív pártartalom nő. Vadgazdálkodás szempontjából is hasznos, vadeltartó-képességet növeli egy-egy ökológiai folyosó létrehozása.

És természetesen az emberek számára is előnyös, hogy a vadak vonulásától nem kell tartaniuk a gyorsforgalmi utakon, így elkerülhetők a balesetek.

Az ökológiai folyosók lehetnek zárt, nyitott vagy áttört sövények. Különböző fasorok, lombos cserjesövények, erdősávok, cserjesávval kísért fasorok, gyümölcsösök, vagy tavak is lehetnek.

Európai Zöld Öv

Európai Zöld Öv is ezért jött létre, amiben 24 ország vesz részt. Még a Kelet és Nyugat Európát elválasztó vasfüggöny mentén jött létre az első zöldfolyosó, melyben egyedülálló természeti közösség jött létre, számos védett faj élőhelyeként, háborítatlanul. Innen jött az ötlet. 2003-ban el is indították a több országon átívelő Zöld Öv programot. A folyosó mentén, 50 km-es sávban 3200 védett természeti terület található. nagyszerű kezdeményezés, de ez mellett még bőven elférne zöldfolyosó az állatok háborítatlan vándorlásához, életterük bővítéseként.