MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Sokatmondó alvási szokások

Sokatmondó alvási szokások

index.hu

Alvás közben védtelenek vagyunk, ez pedig néhány állatra nézve akár halálos következményekkel is járthat.

Úszás közben alszanak a fókák. Bizonyos madarak is képesek e bravúrra, de a legszorgalmasabbnak tartott állat, a méh igazi álomszuszék.

A hozzánk legközelebb álló alvási szokással az orangután bír, és talán ő a legkényesebb állat a fekhelyét illetően is: mély és nyugodt alvásra van szüksége, ezért akár egy órát is elszöszölhet egy ideális ágy összeállításával – áll a Viasat Nature közleményében, a csatorna szeptember 17-én vetíti Hogy alszanak az állatok? című új természetfilmjét.

A méhek inkább munkájukban szorgoskodnak ennyire, talán pont ezért alszanak aztán a méhsejtjeikbe rejtőzve akár 9-10 órát is. Egy érdekes alvásmegvonási kísérlet kimutatta, hogy egy olyan méh, amely nem tudja kipihenni magát, sokkal kevésbé hatékony a munkavégzés során. Csíkos barátainkkal ellentétben egy elefánt éjszakánként mindössze pár órára hunyja le a szemét. Hogy a súlyát fenntartsa, minimum 100, de akár 500 kg ételt is magához kell vennie naponta, így ő egyszerűen nem ér rá aludni. Az pedig, hogy pontosan mikor teszi mindezt, a levegő hőmérséklete és páratartalma befolyásolja.

Alvás közben védtelenek vagyunk, ez pedig néhány állatra nézve akár halálos következményekkel is járthat: a fókák például akár meg is fulladhatnának, ha úszás közben elalszanak – és mégis megteszik! A delfinekhez hasonlóan bizonyos fókák ugyanis képesek csak az agyuk egyik felét működtetni, miközben a másik pihen és fordítva,

így aztán az egyik agyféltekéjükkel tudják észlelni a rájuk leselkedő ragadozókat, és ügyelni arra is, hogy ne fulladjanak meg a vízben, miközben a másik teke regenerálódik. Közülük az oroszlánfókáknak egy kicsit más a taktikájuk: a párzási időszakban, amikor messze beúsznak a tengerbe és több hónapig nem is teszik partra az uszonyukat, spirális alakzatban merülnek akár fél órán át, és eközben tudnak kikapcsolni 10 percekre. Így aztán képesek napi 2 órát is aludni.

Bizonyos madárfajok szintén úgy alszanak, mint az említett fókák: agyuk egyik fele pihen, a másik aktívan figyel. A kanadai ludak például megosztják egymás között az őrködés feladatát: a földön pihenve a raj szélén lévő madarak csak „félszemmel” alszanak – hogy jobb vagy bal szemmel, az attól függ, hogy a rajnak melyik oldalán tartózkodnak.