MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Só helyett elektromossággal fűszerezhetjük a jövő ételeit

Só helyett elektromossággal fűszerezhetjük a jövő ételeit

firstclass.hu

A japán Kirin piacra dobja az első, kereskedelmi forgalomban kapható ételsózó okoskanalat.

A japánok feltalálták az okoskanalat, ami többéves fejlesztés után most piacra kerül egyedi, ízesítő funkcióval, ami leginkább a sót pótolja az ételekben.

Az egészségre nagy gondot fordító japánok praktikus okból fejlesztenek ilyen kütyüt, a só túlzott alkalmazása ugyanis jól dokumentált probléma Japánban. Az ősi ízfokozó túlzott használata magas vérnyomást, egyéb szív- és érrendszeri betegségeket eredményezhet.

 

Erre a problémára kerestek olyan választ, amivel a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. Itt jön a képbe az Elecispoon, ami trükkös, elektromos impulzusokkal csapja be az étkező ízlelőbimbóit. Az Elecispoon némi elektromos töltéssel látja el az ételt, amivel érintkezik, a szájhoz érve pedig a nyelvre is kiterjeszti ezt a hatást. Ennek eredménye, hogy az ételben található nátrium-klorid-részecskék szétszórt állapot helyett egy helyre összpontosulnak, ami erősebb ízérzetet eredményez. Vagyis az enyhén sózott ételt is erősebben sósnak érzékeli a falatozó ember.

Mivel a sós ízt mindannyian különböző mértékben észleljük, ezért az Elecispoon is több intenzitási fokkal rendelkezik. Összesen négy szintet terveztek hozzá a készítők, de a Kirin sajtóanyaga szerint egyik sem okozhat érezhető áramütést, sőt még bizsergést sem. Mivel a trükkhöz elektromosság kell, így a kanál szára elég pufók, ebbe építették bele a 3 voltos, újratölthető lítiumion-akkumulátort.

Jól jöhet az eszköz azok számára, akik sómentes diétával kénytelenek élni, de azért sokan kiesnek a felhasználói körből: akik fémallergiásak, arcidegbénulásban szenvednek, nem érzik megfelelően a fájdalmat vagy a hőmérsékletet, elektromossággal működő implantátummal rendelkeznek, fogászati kezelés alatt állnak, azok számára nem ajánlott az Elecispoon használata.

Egyelőre nálunk marad a visszafogott diéta, az Elecispoon ugyanis a japán belpiacon jelenik meg majd először, 46 ezer forintnak megfelelő áron.