MENÜ
2022. január 28.
Károly, Karola
Skóciában a vadászat környezetvédelmi adóztatását javasolják

Skóciában a vadászat környezetvédelmi adóztatását javasolják

greenfo.hu

A szén-dioxid-kibocsátásra kivetett földadó hatása különösen Skóciában lenne érezhető.

A brit természeti helyek védelmére létrehozott jótékonysági szervezet szerint a szarvas- és fajd vadászatra fenntartott birtokok megadóztatása évi több millió tonna szén-dioxid megkötéséhez járulhatna hozzá, és segíthetné az Egyesült Királyságot abban, hogy minél hamarabb elérje a nettó nulla kibocsátás elérését.

A John Muir Trust alapítvány azzal érvel, hogy a szarvasvadászatra fenntartott birtokok esetében a szarvasok és őzek olyan hajtásokat esznek meg, amelyekből egyébként szén-dioxidot elnyelő növények és fák nőnének. Más földtulajdonosok pedig intenzíven gazdálkodnak, károsítva a tőzeglápokat és kivágva az erdőket, amelyek egyébként megkötnék a szén-dioxidot.

A theguardian szerint megoldást jelentene a szén-dioxid-kibocsátási földadó kivetése – a birtokok földtípus és méret szerinti besorolásával. Minél kevésbé képes egy birtok megkötni a szén-dioxidot, annál nagyobb lenne az adóterhe. Ez arra kényszerítené a földtulajdonosokat, hogy jelentősen javítsák birtokuk üzemeltetését, ami hatalmas eredmény lehetne az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A szén-dioxid-kibocsátásra kivetett földadó hatása különösen Skóciában lenne érezhető, hiszen lakosságához képest rendkívül nagy földterülettel rendelkezik. Hat és félszer annyi földterület jut egy lakosra, mint Angliában.