MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Sajátos világcsúcs

Sajátos világcsúcs

senior.hu

Egy férfi, aki csodával határos módon 7 villámcsapást élt túl.

Roy C. Sullivan (USA),rekordját amit senki sem igyekszik megdönteni: a férfi élete során hétszer csapott bele a villám. Csodával határos módon minden egyes villámcsapást túlélt, noha valamennyi jó néhány ezer voltnyi feszültséggel érkezett.

Roy természetvédelmi őrként dolgozott Virginia államban, az első rázós élménye 1942 áprilisában történt. A parkőr a Shenandoah Nemzeti Parkban volt épp, amikor egy villám a jobb lábába csapott, miközben épp egy olyan őrtoronyból menekült, ami egy villámcsapás miatt kigyulladt. Roy megsérült a lábán és a nagylábujjáról a körmét is elvesztette.

A borzalmas élmény mást talán örökre a négy fal közé száműzött volna, Roy azonban továbbra is a szabadban tevékenykedett. A következő években még olyan sokszor csapott belé a villám, hogy hamarosan a ’Park ranger’ (parkőr) helyett a ’Spark ranger’ (szikraőr) becenév ragadt rá.

A következő eset 1969 júliusában történt, amikor Roy szemöldöke leégett, elvesztette az eszméletét és tönkrement a karórája is. A villámcsapás ezúttal vezetés közben érte.

1970 júliusában a villámlásnál a férfi a kertjében tartózkodott, megsérült a bal válla, 1972 áprilisában pedig a kisülés a haját gyújtotta fel, miközben a munkahelyén, az őrök házában volt. 1973 augusztusában ismét lángra kapott a haja és a lábai is megsérültek, pedig egy járműben volt.

A megpróbáltatások még nem értek véget. Szegény Roy a bokáján sérült és újra meggyulladt a haja egy séta közben 1976 júniusában. Végül Roy mellkasa és gyomra égett meg, miközben a csónakjával horgászott 1977 júniusában.

Szerencsére ez volt az utolsó villámcsapás Roy életében. A férfi 1983-ban hunyt el 71 éves korában.

Érdekesség, hogy Roy felesége szintén túlélt egyszer egy villámcsapást, amikor épp teregetett a hátsó kertben. Roy akkor is a neje mellett segédkezett, de őt nem érte a villám.

Az, hogy valakibe villám csapjon egy átlagosan hosszú élet, azaz 80 év alatt kb. 1 a 10 ezerhez. Hogy valakit egynél többször érjen villámcsapás, ennél is jóval kisebb eséllyel következik be.
A férfiakat valamiért négyszer gyakrabban éri utol a villám, mint a nőket, de Roy esete még így is kirívó.

Miként kerülhetjük el a villámcsapást? A legegyszerűbben nyilván úgy, hogy a lakásban maradunk. De a villámcsapás által okozott sérülések harmada beltéren történik, szóval ez a módszer sem atombiztos. Az első jele a villám közeledésének az, hogy égnek áll a hajunk, ilyenkor a lehető legmesszebb kell a fáktól kerülni. Még akkor is, ha egy közeli fába csapódik, a földben elvezetődve, a lábunkon keresztül jut belénk a töltés. Igyekezzünk magunkat a lehető legkisebbre összehúzni és guggolva összegömbölyödni. Lefeküdni nem jó ötlet, mert akkor nagyobb felületen érintkezünk a talajjal. Hasznos viszont a fülünket befogni, mert a villámlás nagyon hangos.