Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Pocok a kertben: hogyan védekezzünk?

Pocok a kertben: hogyan védekezzünk?

agroforum.hu

Hobbikertészektől kezdve a gazdálkodóknak is fejtörést okoz a vakond és a pocok is.

Bár a vakond védett állat, azért gazdálkodói körökben bosszúságokat okoz. A pocok és a földikutya is hasonló helyen végez a ranglistán.

Mezei pocok és kósza pocok

A legtöbbször ezek fordulnak elő a kertben. A kósza pocok (Arvicola terrestris) a pocokfélék családjába tartozik. Eredetileg a vizes, mocsaras élőhelyek környékén élt, és nád, káka és sásfélék gyökereivel táplálkozott, de ahogy a természetes élőhelyek egyre jobban zsugorodnak, így a kertben is „összefuthatunk vele”.

A kósza pocok elkószálása nem olyan nagy öröm a gazdálkodóknak, mert a fák, gyümölcsfák gyökereivel táplálkozik, megrágja a haszonnövények gyökereit és életmódjából adódóan a bakhátas termesztés esetén, ahol intenzív az öntözés, szintén hatalmas károkat okoz.

Saját tapasztalatunk

Sok éve termesztünk bakhátas rendszerben, csepegtető csővel behálózva, majd azt takarófóliázva vagy geotextilezve a jobb víztartás és a gyomosodás elkerülése érdekében. Nekünk homoktalajunk van, ezzel talán még meg is könnyítjük a munkáját a talajban való közlekedés végett, hiszen az intenzíven öntözött bakhátak mentén a nedves talajban végigtúrja a paprikákat és a gyökereket teljesen elrágja, így akár sokezer palántát tönkretéve.

Mivel a járatait a talajszint alatt 5-15 cm mélyen építi, így a legfrissebb palánták sincsenek biztonságban.

Mivel téli álmot nem alszik, így egész évben aktív, ami a gyümölcsfákra nézve sem jó hír, de ugyanígy a dísznövényekre sem.

Mezei pockok

Ahol mezőgazdasági művelés folyik, ott a mezei pocok (Microtus arvalis) is kiválóan érzi magát, ami nekünk gazdálkodóknak, de még hobbikertészeknek sem öröm. 3-6 évente hatalmas szaporulattal tud megugrani egyedszámuk.

És itt jönnek a mi banálisnak tűnő, de működőnek mondható megoldásaink!

Először is jó sok sörösdobozra és fakaróra lesz szükség. A kiürült sörösdobozokat kis madzaggal rögzítsük a talajba levert karóra és a szél mozgásával akár egész nap kalamolni fog, amit ezek a rágcsálók, hála az égnek, nem szeretnek. Banálisnak tűnik, de tényleg hatékonyan működik.

A másik szintén mókás megoldás egy zsebrádió és egy nagy 5 literes befőttesüveg. A befőttesüveget kupakkal felfelé leássuk a földbe, de csak annyira, hogy a kupakot vissza tudjuk csavarni majd. Ebbe jön bele egy kis filléres zsebrádió, melyet valami zenecsatornára ráállítunk, mehet bele a befőttesüvegbe muzsikálni és rácsavarjuk a kupakot. A változó zene és az éjjeli sistergős adásszünet sem lesz a pockoknak és földikutyáknak a kedvenceik, és bármilyen meglepő, nem fogják megszokni sem. Időnként nézzük meg az elemet, nem kell-e kicserélni, de alapvetően jól elmuzsikál a gyökereket rágcsáló kártevőink zenei ízlését formálva a talajban, így azok inkább csendesebb helyre fognak költözni.