MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Pápa: Ma is a szegények az áldozatai minden válságnak

Pápa: Ma is a szegények az áldozatai minden válságnak

telex.hu

„Mindenkinek fel kell tennie magának a kérdést, hogy mit jót tud tenni."

Az ukrajnai háború és az energiaválság is témája volt a szegények idei világnapjának, melynek alkalmából ezerháromszáz rászoruló vett részt a Ferenc pápa bemutatta misén és az azt követő közös vatikáni ebéden vasárnap, írja az MTI. Családosok, magányos idősek, menhelyeken és utcán élők ültek a Szent Péter-bazilika padsoraiban a Ferenc pápa bemutatta misén.

A misén mondott beszédében Ferenc pápa kijelentette: meg kell törni a „bennünk lévő belső süketséget, amely megakadályozza, hogy meghalljuk a leggyengébbek elfojtott fájdalomkiáltását”. Az egyházfő szerint a mai társadalom is sebzett, és erőszakkal, igazságtalansággal, üldözéssel teli, elég arra a „kegyetlenségre gondolni, melyet az ukrán nép szenved el”.

A kortárs szegénység okai között a pandémia és az éghajlatváltozás okozta gazdasági, társadalmi és lelki változásokat, a népek közötti háborúkat, a migráció okozta szegénységet, a munkanélküliséget, valamint a méltatlan munkakörülményeket említette. Úgy vélte, ma is a szegények az áldozatai minden válságnak.

Az egyházat, a politikát és a társadalmat is arra ösztönözte, hogy „a városok elfelejtett, sötét szögleteiben lássák meg a magányosságot és nyomort”. A kevesek gazdagságát növelő receptek helyett a remény fényeit kell meggyújtani a sötétségben egy testvériesebb világ építésével – mondta.

Szerinte jelenleg a harmadik világháború folyik, és a félelem okozta bénultság helyett mindenkinek fel kell tennie magának a kérdést, hogy mit jót tud tenni. A pápa ismét a „mártír” ukrán népről beszélt: „a béke lehetséges, ne törődjünk bele a háborúba” – jelentette ki. Dosztojevszkij orosz írót idézte, aki szerint nem szabad félni az emberek bűneitől, és a bűnös embert is szeretni kell.