MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Pakson átadtak egy újabb napelemes erőművet

Pakson átadtak egy újabb napelemes erőművet

napi.hu

Az új naperőmű évente 5500 háztartás átlagos fogyasztását állítja elő.

Az építtető vállalat egy kétszer ekkora teljesítményű, húsz megawattos naperőművet is létesítene Magyarországon, de ennek a helyszínét egyelőre nem árulták el.

Átadták a 10 megawatt teljesítményű naperőművet, amelyet a Greenergy csoport építtetett tízmillió eurós beruházással Paks mellé – írja az MTI.

Az 5500 háztartás átlagos fogyasztását előállító naperőműben egytengelyes, nappályakövető rögzítő rendszert használnak, amely éves szinten 15-20 százalékkal magasabb napenergia-hasznosítást és kiegyensúlyozottabb termelést tesz lehetővé – mondta Dajbukát László Levente, a cég vezérigazgatója. A 20 hektáros területen megvalósult létesítményben 21 ezer fotovoltaikus modult és 44 invertert helyeztek el, az erőmű az első évben 17 gigawattóra áramot termel majd.

A társaság közleménye szerint a beruházást az MNB Növekedési kötvényprogramjának keretében bevont, 5,7 milliárd forintos tőkéből finanszírozták, amely 2021-ben a cég első nyilvános vállalati kötvénykibocsátása volt.

A 2007-ben alapított cég egy amerikai tőkealap segítségével kezdett erőműépítésbe, 2010-ben adták át az első, két megawattos szélerőművét Sopron mellett. 2020-ban a társaságban a KÉSZ-csoport többségi részesedést szerzett, ezzel száz százalékban magyar tulajdonba került. A cég következő, négy megawattos naperőműve Kiskunfélegyházán 2023-ban készül el. A tervek között szerepel egy 20 megawattos naperőmű építése is, amelynek a helyszínét egyelőre még nem hozzák nyilvánosságra – mondta Dajbukát.

A Greenergy Holding Vagyonkezelő Zrt. tavaly 10,5 milliárd forint nettó árbevételt és egymilliárd forint adózott eredményt ért el. A cégvezető közlése szerint a portfólió bővülésének és az energiaárak növekedésének köszönhetően az idén várhatóan megkétszerezik az árbevételt.