Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Ötletek: modern konyha, praktikus tárolási megoldások

Ötletek: modern konyha, praktikus tárolási megoldások

lakbermagazin.hu

Amennyiben nincs elegendő rakodóhelyünk, gondolkodjunk helytakarékos megoldásokban.

Egy jól rendszerezett konyha nem csak sok időt spórolhat meg nekünk főzés közben, de élvezetesebbé, és biztonságosabbá is teszi azt, mivel minden könnyen megtalálható, hozzáférhető, és elérhető benne. Az alábbi konyhai rendszerezés, tárolás ötletek, tippek segíteni fognak a konyhánkat kontroll alatt tartani.

Melyek a leggyakrabban elkövetett hibák?

Akadozó munkafolyamat. Ha belegondolunk abba, hogy mennyi időt töltünk a konyhában, logikusan következik, hogy az alapvető, és legfontosabb dolgoknak a legmegfelelőbb helyet kell biztosítanunk.

Bizonyosodjunk meg arról, hogy a gyakran használt eszközök kényelmesen elérhetőek legyenek. Ez azt jelenti, hogy a lábasok, és serpenyők a tűzhelyhez és sütőhöz közel kapjanak helyet, az üvegek a hűtő mellett legyenek elérhetőek, a konyhai szemetes a mosogató alá kerüljön, a vágódeszkáknak, és késeknek pedig a munkalap környékén találjunk helyet.

Ha van rá mód, kerüljük el, hogy a minden nap használt dolgok a konyha különböző pontjain legyenek tárolva. Amennyiben nincs elegendő rakodóhelyünk, gondolkodjunk egyéb helytakarékos megoldásban. Szerezzünk be például egy polcos állószekrényt, ami nem vesz el sok teret, vagy egy mobil gurulós tárolót, amit használat után gond nélkül betolhatunk az asztal alá. Így jól átláthatóan, rendszerezetten még a legkisebb konyhában is öröm a főzés.

Melyek egy konyha gyenge pontjai?

A második polc mindig sarkalatos pontja egy konyhai szekrénynek, ahol a dolgok ki tudnak csúszni az irányításunk alól. Egy egyszerű polcrendszerezővel ez a probléma könnyedén áthidalható.

Az L-alakú kamra sarokpolcai szintén gondot okozhatnak a szervezettségben. Mindent elnyelhet ez a tér, ha nem gondoskodunk rendszerezésről. A legegyszerűbb, ha úgy tekintünk rá, mint egy megoldásra váró feladatra. Használjunk különböző tetejű dobozokat, üvegeket, rendszerezőket, és címkézzük fel őket.

A mosogató alatti rész kihasználása komoly fejfájást okozhat a lefolyócső, és egyéb szerelvények miatt. De már erre is találtak remek megoldást. Használjuk! A szekrénybe rögzíthető állítható pocok kifejezetten erre a célra lettek kialakítva. Nagyszerű, okos, és praktikus mód a szekrény maximális kihasználására.

Valóban szükséges mindig új tárolókat vásárolni?

A régi dobozok felhasználása remek házi fortélynak tűnik, azonban nem mindig az. Vegyük példának a tejfölös vödröket, amikben a befőttes üvegek tetejét tároljuk. Kerek formájuk miatt nem lehet őket egymás mellett helytakarékosan raktározni. Az összes tetőt egy nagyobb, téglalap, vagy négyzet alapú dobozban tartani eredményesebb a rendszerezés, átláthatóság tekintetében, és költségeiben sem megterhelő beszerezni az egységesített tároló alkalmatosságokat.

Hol kellene kezdeni a rendszerezést?

Az „Állj, Szelektálj és Fejezd be!” elmélet kiválóan működik. „Állj!”, ez a művelet legnehezebb része, hisz időt kell szakítani az új rendszer átgondolására, kialakítására, véghezvitelére. Ha a lehetőségeket valóban alaposan mérlegeljük, a tervezés során meglepően új ötletek is eszünkbe juthatnak. A „Szelektálj!” fázis sokaknak nem könnyű, de vegyünk erőt magunkon, és szabaduljunk meg a felesleges dolgoktól. Adományozzuk el őket, a menthetetlen darabokat pedig dobjuk ki. A „Fejezd be!” fázis is kihívást jelenthet, hisz elfáradtunk a szortírozásban, és még fel kell építenünk az új szisztémát, megtalálni mindennek az új helyét, és állandósítani azt. De ne adjuk fel félúton! A végén látni fogjuk, megéri!

Melyek a konyhai rendszerezés leghatékonyabb szereplői?

A műanyag tárolók a legolcsóbb és legegyszerűbb darabok erre. Tökéletes szolgálatot tesznek polcokon, szekrényekben, fiókokban. A végsőkhöz gondolkodjunk mozgatható, áthelyezhető, könnyen hozzáférhető megoldásokban.

Milyen konyhai tárolók a leghasznosabbak?

A hűtőben, fiókokban, vagy a kamrában gyakran megbújnak dolgok, amik így megromlanak, tönkremennek, aztán kidobásra kerülnek. Ez pazarláshoz vezet, ami a pénztárcánknak sem kedvez, és a környezettudatos életvitelhez sem igazán passzol. Ezt a problémát könnyen áthidalhatjuk, ha hosszú tároló dobozban csoportosítva tartjuk a dolgokat. Ha még fel is címkézzük őket, a csald többi tagja is tudni fogja, hogy mit hol talál, és hova tegyen vissza.

Mi a legfontosabb tipp, hogy minden rendszerezett maradjon?

A rendes, tiszta pult a legárulkodóbb jele annak, hogy konyhánkban urai vagyunk a helyzetnek. Törekedjünk arra, hogy a szekrényekben rend legyen, a kamra rendszerezettségére, a késeket mindig tartsuk biztonságos helyen, és találjunk külön helyet a jegyzeteknek, papíroknak, listáknak is. Ha fel akarjuk mérni, hogy lakásunkban mi vár még rendszerezésre, csak nézzük meg, hogy mi kerül a pultra, aminek nem ott volna a helye.

Milyen tárolási ötletek javasoltak gyerekekhez?

Két dolgot kell alapvetően figyelembe vennünk ott, ahol gyerekek is vannak. Az első a biztonság. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a késeket, és egyéb éles tárgyakat kellően elzárt, számukra nem elérhető helyen tároljuk. Ezenkívül tanítsuk meg őket, hogy maradjanak távol a veszélyes helyektől, úgy, mint a tűzhely, vagy a sütő, vagy ahol forró edények, lábasok vannak.

A megfelelően kialakított rendszer szinte vonja magával annak követését. Ha ételüket, és az étkezésükhöz szükséges dolgokat számukra is elérhető helyen, nekik is átlátható módon tároljuk, megkönnyíthetjük a mindennapokat, hisz így saját maguk is besegíthetek a konyhai készülődésben, vagy előkészületekben. Nagyszerű dolog, amikor mindenki kiveszi a maga részét a munkából!