Tam_Bau
MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Összhangban a természettel

Összhangban a természettel

instyleman.hu

A hatalmas ablakokkal közvetlen a kapcsolat a természettel.

A torontói székhelyű Drew Mandel Architects építészeti stúdió modern szemlélettel dolgozik, figyelnek arra, hogy épületeik illeszkedjenek a környezetbe, legyen szó természetről vagy történelmi városrészről. Lakóházak mellett terveztek már irodákat és üzleteket is, és minden esetben tartották magukat ahhoz, hogy épületeiknek úgy kell érdekesnek és korszerűnek lenniük, hogy közben beleillenek az utca- vagy tájképbe.

Ez a szemlélet vezette az Oneida Ridge lakóház tervezését is, amelyet már a lokáció is különlegessé tett: a Niagara-melléki erdőben egy hathektáros erdő tisztására húzták fel, és a megrendelő számára fontos volt, hogy illeszkedjen a tájba. Hogy ez a szempont ne csak fotókon érvényesüljön, a munkálatokat egy környezeti hatástanulmány előzte meg. A helyi természetvédelmi hatósággal szorosan együttműködve vizsgálták az ott élő állatok vándorlását, az élőhelyeket, az őshonos fajokat és a helyi növényeket, hogy az erdő minél inkább megőrizze eredeti állapotát. Nem egy házat kellett építeni kerttel az erdő közepére, hanem az erdő részévé kellett tenni.

forrás: Drew Mandel Architects

Az épület szerkezetileg két szárnyból áll, melyeket az üvegezett bejárat köt össze. Az északi szárnyban található a garázs, a műhely és a rekreációs szoba, míg a déliben a lakóterek, mint a konyha, az étkező, a nappali, a mosókonyha, a hálószobák és a fürdőszobák. A természetes fény maximalizálása miatt a padlótól a mennyezetig érő ablakokat építettek be, amiken keresztül a földszintről a sziklákra, az emeletről a lombkoronákra nyílik kilátás.

A belsőépítészetben a helyszínnel harmonizáló természetes anyagok domimálnak, mint a diófa és a különböző kövek - apropó, kövek: a munkálatok során a földből kiemelt sziklákat visszahelyezték a környezetbe, ülőhelyekként vagy például a tetőn lévő sziklakert részeként, ahova őshonos növényeket telepítettek.

Mivel az ingatlan messze esik a közművektől, de egész éves használatra tervezték, teljesen önfenntartó, szigetként üzemel. A fűtést geotermikus energiával oldották meg, a tetőre napelemek és napkollektorok kerültek, a vizet saját kútból nyeri, a szennyvíz pedig egy természetes ülepítő és szűrőrendszeren keresztül jut vissza a környezetbe.

https://www.instylemen.hu/haz-a-termeszetben-igy-mukodhet-egyutt-a-kornyezettel-156279