MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Önellátás, élelmiszertermelés saját üvegházban

Önellátás, élelmiszertermelés saját üvegházban

napi.hu

Akár egész évre megoldhatja egy család kiskerti zöldség-, gyümölcs- vagy akár virágtermesztési igényeit.

Egy kanadai egyetem kutatócsapata évek óta dolgozik egy olyan intelligens, napenergiával működtethető üvegház modelljén, majd prototípusán, amely akár egész évre megoldhatja egy család kiskerti zöldség-, gyümölcs- vagy akár virágtermesztési igényeit. Ha sikeres lesz, a VG360 bárki számára elérhetővé válik.

Még éppen az első quebeci hó előtt fejezte be a Sherbrooke Egyetem csapata az üvegház alapépítését, vízállóvá tételét, és hozzákezdhetett a belső mechanikai, technológiai és otthon-automatizálási rendszerek építéséhez.
A mezőgazdasági, „háztáji„ fókuszú magazinnak, a La Terre-nek nyilatkozó Louis Barcelo, a BIUS elnöke azt mondta: most azon dolgoznak, hogy miként lehet biztosítani automatizálással és robotikával a különbőző évszakoknak megfeleltethető időjárási viszonyok beállítását a házon belül. Az irányítása alatt dolgozó csapat zöme mérnökhallgató, de a VG360 nem egyszerűen egy építészeti és épületgépészeti projekt. A rendszer központjában egy mikroszámítógép dolgozik, mely a különféle szenzoroktól érkező adatokat kezeli, illetve rögzíti, mely adatokat aztán valós időben elérhetővé tesz az interneten. A mobiladatokkal a BIUS hallgatói távprogramozást, analíziseket és akár a struktúrát illető beavatkozásokat is elvégezhetnek.
A célunk egy olyan rendszer létrehozása, amelynek egyetlen energiabetáplálási forrása lesz: a Nap, s melynek felhasználásáról az épület saját maga dönt – mondta a lapnak Louis Barcelo.
Az üvegházat kizárólag napelemek üzemeltetik, a tetőre helyezett panelek nincsenek a hálózatra csatlakoztatva. Helyette – a pillanatnyi termelési feleslegükkel – egy akkumulátorcsoportot táplálnak. A kifejezetten növénytermesztésre profilozott épületről a napokban a PV Magazine is írt. A napenergiás szaklap számításai szerint a 3-6 méter belmagasságú „üvegház„ valóban képes lehet arra, hogy egy három-négy emberből álló család egész éves gyümölcs- és zöldségszükségletét megtermelje.
A fa váz, illetve a szükséges külső burkolat cédrusból készül, amely helyben olcsó, de ami fontosabb: időjárásálló anyag. Az épület szerkezetét rendkívül vízzáróra tervezték, de arra is ügyeltek, hogy minél több természetes anyagot használjanak. Így a beton és a szigetelő membránok kivételével rengeteg gyapjúból készült szigetelést és kendert használtak fel. Az üvegablak sem „üveg„, hanem poliészter; ez a felület a fény biztosítása mellett jelentős részt vállal a fűtésből is.
A rendszert úgy tervezték meg, hogy este automatikusan bekapcsolja a hővisszanyerő szellőzőt és a talajba telepített átgördülő csőrendszerben, közvetlenül a gyökerek alá meleg levegőt fújjon. Az üvegházba telepített szenzorok segítségével a rendszer sötétedés után saját hőfüggönyt is „működtet„, így megakadályozza az ablakokon keresztüli hővesztést. De van páratartalom szondához kapcsolt gravitációs öntözőrendszer – és persze napelem is.