MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Olcsóbb, csendesebb és környezetbarátabb

Olcsóbb, csendesebb és környezetbarátabb

hvg.hu/Bábel Vilmos

Egy lengyel város felvett 35 kecskét füvet „nyírni".

A lengyelországi Katowice önkormányzata megbízásából október 3-ától 35 kecske "nyírja" a füvet a város egyik kerületében. A kísérlet célja, hogy bebizonyítsák, az eljárás olcsóbb, csendesebb és környezetbarátabb, mint a hagyományos fűnyírás. Bár kérdés, mit nevezünk hagyományosnak ebben a kontextusban. Tehát a gépi fűnyírásnál jobbak-e a kecskék, ez a kérdés.

Az állatok a Notes from Poland beszámolója szerint kedden álltak munkába, feladatuk, hogy kordában tartsák a füvet egy nagyjából ezer négyzetméteres területen Katowice Brynów nevű negyedében. Itt örül az állatoknak a város egy X-bejegyzésben:

A kecskéknek határidőt a munka elvégzésére nem szabtak meg, a fizetségüket lelegelik.

Katowice önkormányzatának zöld ügyekkel foglalkozó részlege azután vette alkalmazásba az állatokat, hogy megkereste őket egy tenyésztő, aki már más városokban is nyújtott már hasonló szolgáltatást. A közeli Gliwice városában például a helyi hulladékgazdálkodási vállalat 2021-ben több tucat kameruni juhot alkalmazott, hogy egy rekultivált hulladéklerakón dolgozzanak.

"Az ötlet először őrültségnek tűnt számomra, hogy fűnyíró helyett kecskéket?" – mondta Mieczysław Wołosz a zöldügyi osztályról. "De ahogy elkezdtem utánanézni a dolognak, és olvastam, hogy hasonló megoldások már működnek máshol, azt gondoltam, miért ne? Egy próbát megér."

Azt mondta, "a légszennyezés komoly probléma, ráadásul a fűnyírók zajosak. Ezért döntöttünk úgy, hogy kipróbáljuk ezt a módszert...A kísérlet végeztével összegezzünk, újraszámolunk, és megfontoljuk, hogy érdemes-e legalább részben, de állandó jelleggel bevezetni ezt a fajta «kaszálást»."