Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Nördlingen – egy kráterbe épült kisváros

Nördlingen – egy kráterbe épült kisváros

erdekesvilag.hu

A másfél kilométer átmérőjű meteorit 1,8 milliónyi Hirosimára ledobott atombomba energiáját szabadította fel.

Németországban, azon belül is Bajorország Donau-Ries járásában található a 20 ezer fős Nördlingen, ami az egyik legkülönlegesebb bajor kisváros, hiszen egy kráterre épült, kör alakú városfala pedig igazi különlegességnek számít.

Sokan tévesen úgy gondolják, a városfal megegyezik a kráter peremével, ám ez nem így van: a Ries-kráter valójában 25 kilométer szélességű, melyet korábban vulkáni eredetűnek hitték, csak 1961-ben bizonyította be egy Eugene Merle Shoemaker nevű amerikai geológus, hogy valójában meteoritbecsapódás hozta létre 14,5 millió évvel ezelőtt. A házak falából származó téglákban Shoemaker egy szokatlan alapanyagot, a suevit-et mutatta ki, ami egy olyan kőzet, ami csak meteoritbecsapódáskor jön létre. A suevit mellett azonban más kőzetet is felhasználtak az építkezéshez. A meteorit ugyanis éppen egy grafitlelőhelyen csapódott be, az óriási nyomás pedig ezt a grafitot apró, 0,3 milliméternél nem nagyobb gyémántporrá alakította.

 A másfél kilométer átmérőjű meteorit 1,8 milliónyi Hirosimára ledobott atombomba energiáját szabadította fel.

A romantikus városka ismert még a szűk utcáiról, sikátorairól, harangtornyáról, vízimalmáról, kolostoráról, jellegzetes bajor házairól, és nem utolsósorban karácsonyi vásáráról is.

Nördlingen a feljegyzések szerint már 898-ban lakott település volt.