MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Nincs édesvíz Bermudán, a háztetők rejtik a túlélés titkát

Nincs édesvíz Bermudán, a háztetők rejtik a túlélés titkát

termeszeti.hu

Az esővíz gyűjtése kulcsfontosságú a szigeten.

Bermuda egy szigetcsoport az Atlanti-óceánban, jogilag Nagy-Britannia része. Ragyogóan fehér háztetői ikonikusak – ezek azonban nem csak díszletek. Fontos célt szolgál mind a színük, mind a szerkezetük. A fehér, teraszos mészkő tetők nélkül az élet Bermudán jóformán lehetetlen lett volna.

Bermuda 2 dologról híres: a hurrikánokról és az édesvíz hiányáról. Míg a viharos erejű szelek az esetek többségében elkerülik a szigeteket, a vízhiány tartósan sújtja azokat.

Bermuda legkorábbi házait pálmalevél tetők fedték, de a 17. század végére a lakosok kőzsindelyekre kezdték azokat cserélni. Az évszázadok alatt az építők megtanulták azt is, hogy a tetőbe vágott lépcsők lelassítják a heves esőzéseket, így az esővíz összegyűjthető anélkül, hogy hirtelen megtelnének az ereszcsatornák.

Az esővíz gyűjtése kulcsfontosságú a szigeten, mivel itt nem találunk édesvizű patakokat, tavakat, ezért egészen az új időkig vízhiánnyal küzdöttek az itt élők.

Szerencsére az esővíz gyűjtögetésre tökéletesen alkalmas Bermuda klímája, mivel évente átlagosan 1400 mm eső esik, egyenletes eloszlásban, ami lehetővé teszi, hogy a földalatti ciszternák rendszeresen megteljenek. A tározók minden háznál megtalálhatók törvényi kötelesség miatt. A rendeletek szerint minden háznak be kell gyűjtenie a tetőre eső csapadék 80%-át, azaz a tető minden négyzetméteréről 30 liter vizet. Ezen előírásoknak köszönhetően vízből minden ház önellátó.

,

A tradicionális bermudai tetőn téglalap alakú mészkőlapokat rögzítenek egymáshoz habarccsal. A lépcsőzetes kialakítást úgy érik el, hogy ezekre és a palák szélére több habarcsot hordanak fel. A tető alsó szélein egy hosszú betonvályú vezeti a vizet a földalatti ciszternákba. A múltban az egész tetőt habarcs borította, mely antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezett. Napjainkban a mészkövet olyan fehér festékkel helyettesítették, ami visszaveri az UV sugarakat és segít tisztítani a vizet. A fehér tető ráadásul a forró nyarakon hűvösebben tartja a házat is. Sok házban egy második, sós vizet használó vízvezetékrendszert is kialakítanak, ezt a vizet a WC öblítésére használják.

A vízzel való spórolást, a víz értékét már kisgyerekként megtanulják az itt élők, például a fogmosásnál. Nem használnak sok mosogatószert, így nem kell a habot leöblíteni a tányérokról sem.

Ahogy azonban a lakosság száma növekedett, és a turisták is egyre többen lettek, a sziget kénytelen volt új stratégiát kidolgozni a vízgazdálkodásra.

A házak most több emeletesek, több család él egy épületben, a tetőfelület csökkent a lakosság méretéhez viszonyítva, így nem tudnak mindenki számára elegendő vizet gyűjteni . Amint beköszönt a turistaszezon, Bermuda tetőtéri vízgyűjteménye már nem képes önmagában kielégíteni az igényeket. Ezért a szállodák, kórházak, kereskedelmi egységek már a földalatti víztartó rétegekre támaszkodnak. A szigeteken hat olyan üzem is működik, ami a tengervizet sótalanítja.

 

Forrás: www.amusingplanet.com