MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Nemzeti érdekből mindent lehet, soron kívül jöhetnek a külföldi focisták

Nemzeti érdekből mindent lehet, soron kívül jöhetnek a külföldi focisták

magyarnarancs.hu

„A rendelkezés alól nemzeti érdekből kivételt lehet tenni."

Minden futballklubnak föladta a leckét a 2023. évi XC. törvény, amely alapján az idegenrendészet idén január elsejétől február 29-ig nem állíthat ki tartózkodási engedélyt olyan állampolgároknak, akik az Európai Unión és az Európai Gazdasági Térségen kívülről jönnek.

Ez – legalábbis a klubok értelmezése szerint – azért okozott problémát, mert így nem lehet külföldi futballistákat foglalkoztatni.

A Belügyminisztérium szombaton közleményt adott ki, megállapítva, hogy a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó új szabályok szerint február 29-ig tényleg nem lehet benyújtani tartózkodási engedély iránti kérelmet.

A törvény alapján elvileg tényleg gondban lehettek a látvány-csapatsportokban érdekelt egyesületek, mert a tilalom egybeesik a téli átigazolási időszakkal több sportágban. Több csapat már megállapodott olyan játékossal, akinek elvileg meghiúsulhat a szerződése a tartózkodési engedéllyel kapcsolatos tilalom miatt. Ám – hangsúlyozza a Belügyminisztérium – „a rendelkezés alól nemzeti érdekből kivételt lehet tenni Magyarország gazdasági, nemzetpolitikai, tudományos, kulturális és sport érdekeire figyelemmel”.

A jogi helyzet megoldása érdekében Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára és Bolcsik Zoltán, a Belügyminisztérium rendészetért felelős államtitkára pénteken tárgyalt. Abban állapodtak meg, hogy „a 2024. évi kiemelkedő jelentőségű sport világeseményekre való felkészülés fontosságának szem előtt tartásával, Magyarország sportérdekére tekintettel az érintett sportolók kérelmezhetik a belügyminisztertől a tartózkodási engedély kiadását”.

A címlapkép illusztráció: Pelé az egykori MTK-pályán