MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
„Nem értem, hogy mit nem ért

„Nem értem, hogy mit nem ért"

index.hu • fotó: kormanysport.hu

Forrnak az indulatok a kézilabdában a négyes döntő miatt.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) a nőknél és a férfiaknál egyaránt a csoportsorrend alapján hirdette ki a négyes döntő mezőnyét.

  • A nőknél így Budapesten szeptember elején a Győr, a Brest, a Metz és az Esbjerg játszhat
  • A férfiaknál december 28-29-én Kölnben a Telekom Veszprém mellett a Kiel, a PSG és a Barcelona.

A nőknél az orosz Rosztov így lemaradt a fináléról, és mivel a Final Four névadó szponzora egy orosz cég, a Delo, az EHF kapott egy levelet, gondolják ezt a döntést, mert az orosz cég is átgondolhatja a jövőbeni szponzorációt. Azzal már elégedettek lennének, ha Budapesten a legjobb nyolctól folytatnák.

A lengyel szövetség hivatalosan is tiltakozott, mert a 2021-es férfi vb-n nem játszhat az ország csapata. A 2023-as vb-nek egyénként Lengyelország a házigazdája, ezért érinti különösen érzékenyen a döntés. Emellett a Kielcét is megfosztották a négyes döntőtől. A csapat edzője, Talant Dujsebajev az elsők között érvelt a nyolcas döntő mellett.

A négyes döntőre a Szegednek sem maradt így esélye. Mikler Roland azt mondta a Nemzeti Sportnak, hogy kezdetben forrtak benne az indulatok, de lecsillapodott. Szűcs Ernő szegedi klubelnök komolytalannak nevezte, hogy az EHF 9 millió forintos kártérítéssel kompenzálná a klubot, amikor egy BL-meccsen nagyobb a bevételük.

Az EHF-elnök Michael Wiederer értetlenkedett, és azt mondta, ők mindenkivel egyeztettek a döntések előtt.

„Nem értem, hogy mit nem ért. Sem mi, és tudtunkkal a magyar szövetség sem támogatta azt, hogy csak a négyes döntőt rendezzék meg. Mi azt képviseltük, hogy minimum nyolc csapattal folytassák, vagy rekesszék be az idei szezont. A jelenleginél az olvasatunkban nincs rosszabb megoldás” – mondta az Indexnek Szűcs.

A két magyar csapat egyébként egymás ellen játszana, ha a legjobb nyolctól folytatnák. Az EHF-et már a norvégok legjobb játékosa, Sander Sagosen is kritizálta, aki a PSG-ből a Kielbe szerződik a nyáron. Ha megtartják az eseményt, nem tudni, melyik csapatban lép pályára. A PSG izlandi szélsője, Gudjon Valur Sigurdsson mindenesetre nem várja meg a decemberi döntőt, és bejelentette visszavonulását