MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Nem csak savanyúság, készítsünk céklalekvárt!

Nem csak savanyúság, készítsünk céklalekvárt!

sobors.hu/HORVÁTH KITTI GABRIELLA

A cékláról kevesen tudják, de a téli hónapok egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrása.

Ez egy alacsony kalóriatartalmú zöldség, amely a répafélék családjába tartozik, és jellegzetesen bíborvörös színben pompázik. Magas a kálium-, kalcium-, vas-, nátrium-, kén-, foszfor- és folsavtartalma, és tele van A-, B- és C-vitaminnal. Amellett, hogy az orvostudomány vérképzőként ismeri, májvédő és májtisztító hatással is bír, ráadásul erősíti az immunrendszert is.

Ezt a gyökérzöldséget eheted nyersen, sülve és főve is, emellett rendkívül finom céklalekvárt is főzhetsz belőle, amit különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel is ízesíthetsz. Ezúttal egy szegfűszeggel, narancslével és vöröshagymával készülő variációt mutatunk.

CÉKLALEKVÁR

Hozzávalók adaghoz
1 kg cékla1 fej vöröshagyma4,5 dl narancslé6 dkg barna cukor1,7 dl almaecet2 rúd fahéj2 csipet őrölt szegfűszeg1 csomag dzsemfix (helyettesíthető mással is)
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 45 perc

Elkészítés:
A céklákat hámozzuk meg, majd egy közepes tálba reszeljük bele.

A vöröshagymát szintén reszeljük le.

Ezután egy közepes serpenyőbe tegyük bele a cékla és a dzsemfix kivételével az összes többi hozzávalót, és lassú tűzön, fedő nélkül kezdjük el főzni.

Ha a lé fele már elfőtt, adjuk hozzá a reszelt céklát. Továbbra is fedő nélkül főzzük egészen addig, amíg majdnem az összes lé elfogy.

Ízlés szerint adjunk hozzá dzsemfixet is, avagy pektint, ki mit szeretne.

Ezután távolítsuk el belőle a fahéjrudakat, majd porciózzuk ki steril dunsztos üvegekbe.

A céklalekvár ilyen formában a hideg téli napokon is ínycsiklandozó feltétként szolgálhat majd a kalácsra, kenyérre vagy akár húsok mellé is.