MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Nem a járdán a helye!

Nem a járdán a helye!

termeszeti.hu

DNS-analízissel azonosítják be az utcán hagyott kutyagumit, jön a súlyos büntetés.

A franciaországi Béziers városában megelégelték, hogy az utcán hagyott kutyakaki számos problémát okoz. Azontúl, hogy büdös és ronda, betegségeket terjeszthet, beleléphetünk és a járdák takarítási költségeit is megnöveli. A hatóságok most úgy döntöttek, hogy a probléma megoldása érdekében bevetik a bűnügyi esetekből már jól ismert DNS analízist, az ürüléket így könnyen össze tudják majd a hozzá tartozó kutyával kapcsolni, a gazdi pedig fizethet, nem is keveset.

Előzetesen minden ebtől nyálmintát vesznek, hogy az adatbázisba bekerülhessen a DNS mintázatuk.
A dél-francia városka lakóit arra kérik, hogy a kutyáknak genetikai útlevelet csináltassanak: egy ingyenes nyálminta-adást követően megkapják az állatorvostól az okmányt. Akit megállítanak és nem rendelkezik az ebe útlevéllel, az kb. 14 ezer Ft-os bírságra számíthat.

A polgármester, Robert Ménard szerint itt az ideje cselekedni, mert elképesztő összegeket emészt fel a költségvetésből a takarítás, amit azért kell fizetni, mert rengetegen képtelenek a saját kutyájuk ürülékét összeszedni.

Az összegyűjtött mintákat tesztelik, majd az eredmények alapján a rendőrség szabja ki a büntetést, ami akár 45 ezer Ft is lehet.
Az összeg nagyságát annak fényében érdemes vizsgálni, hogy a településen élő kb. 1500 kutya után évente 18 millió Ft értékű takarítást kell az utcákon végezni. Havonta több mint ezer kutyakakit szednek fel, csak a város központjában.

A kísérleteket 2025 júliusáig tervezik futtatni. Azok, akik nem a városból valók, ugyancsak kötelesek összeszedni a kutyagumit, de a polgármester hangsúlyozza, hogy a problémát nem ők a okozzák, hanem a helybeliek.

Forrás: www.theguardian.com