MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Néhány európai nagyváros megtisztítja a folyóit, hogy úszni lehessen bennük

Néhány európai nagyváros megtisztítja a folyóit, hogy úszni lehessen bennük

roadster.hu

A szabadtéri úszás már évek óta nagy divat a városokban.

Sétálva felfedezni egy helyet nagyszerű dolog, de kevés jobb érzés van annál, mint úszni (vagy evezni) egy városban, miközben a körülöttünk tornyosuló épületekben gyönyörködünk.

A nyíltvízi úszás biztonságossá és elérhetővé tételét illetően néhány európai város már javában a többiek előtt jár.

Vegyük például a szupertiszta vizeiről híres Koppenhágát, ahol a helyiek megmártózhatnak a kikötői fürdőkben és a kijelölt fürdőzónákban.

Ezek közé tartozik az Islands Brygge, amely a központi üzleti negyed közepén található.

Münchenben az elmúlt években egyre kedveltebbé vált az Isarban történő nyíltvízi fürdőzés, miután a 2000-es évek elején megtisztították a folyó nyolc kilométer hosszú szakaszát.

A vizet rendszeresen fertőtlenítik és tisztítják, aminek köszönhetően olyan tiszta lett, hogy a mélyben úszkáló halakat is látni lehet.

Párizs még a 2024-es olimpiai játékok megrendezése előtt ígéretet tett folyója megtisztítására. A Szajna állapotának javítására 2016 óta 1,4 milliárd eurót fordítottak és a tervek szerint a folyó a játékok idejére úszhatóvá válik. A nyíltvízi és a triatlonversenyeket is ott tartanák, a következő évben pedig öt kijelölt úszóövezetet nyitnának meg.

Bár a Temze örökké zavaros vize miatt nem valószínű, hogy London a fürdőzők paradicsomává válna, de az Egyesült Királyság fővárosában is hasonló tervekről álmodoznak. A Thames Baths fejlesztői nemrégiben sikeres Kickstarter kampányt indítottak, amelynek célja a folyó szűrt vizével megtöltött úszómedencék lehetséges helyszíneinek megtalálása volt, és a Tower Hamlets-i tanács is belevágott a projektbe. Ha ez megvalósul, akkor vélhetően nagyot fog szólni.