MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Negatív rekordokat döntögetnek az atomerőművek

Negatív rekordokat döntögetnek az atomerőművek

alternativenergia.hu

Az új naperőművek nyomják le az atomerőműveket.

Sokan gondolják úgy, hogy az atomerőművek jelentik a megoldást jövőben a biztonságos és megbízható energiaellátásra. Ez azonban korán sincs így, főleg, ha az utóbbi időszak békés célú nukleáris statisztikáit elemezzük.
Az utóbbi évtizedben folytatódott a nukleáris energia globális térvesztése, míg a megújuló energiaforrások egyre nagyobb teret nyertek a világon. 2020 nyarán világszerte még 408 db nukleáris reaktor üzemelt, ami 30 éve nem tapasztalt mélypontot jelöl. Az új nukleáris kapacitásokra irányuló beruházások is összességében nagyjából csak a tizedét jelentik a szél- és napelemes erőmű fejlesztésének.

Az újonnan épülő 52 atomreaktor közül 33 esetében már biztosan késés mutatkozik az eredetileg tervezett bekapcsoláshoz képest, és az iparágra szinte általánosságban jellemző a költségek jelentős túllépése is. Ezzel szemben például a napelemparkoknál az egyre olcsóbb kivitelezés, és az engedélyeztetési és telepítési folyamatok felgyorsulása a jellemző.

Világszinten 2019-ben 6 új nukleáris reaktor állt üzembe, ami elmarad a tervezettől, ugyanis 13 működésének megindításával számoltak korábban. A jelenlegi összesített atomerőmű kapacitás teljesítménye 362 GW, ami 2019-hez (az új beüzemelések ellenére is) 2,2%-kal kevesebb a World Nuclear Industry Status Report 2020 (WNISR2020) szerint. A teljes nukleáris kapacitás azóta még 2,4 GW-tal bővülni tudott, de ez az érték jelentősen elmarad az újonnan létrehozott megújuló (szélerőmű és napelempark) kapacitások 184 GW-jával szemben.

Az atomerőművek 2019-ben a globális számuk mérséklődésének ellenére is 3,7%-kal növelni tudták az általuk megtermelt villamos energia mennyiségét (2657 TWh). A világszerte megtermelt elektromos áram 10,35%-át így a nukleáris erőművek adták, ami javulást jelent az egy évvel korábbi 10,15%-hoz képest. A részarányban a rekordot 1996-ban állította fel az iparág, amikor is az árammixben 17,5% volt a részesedése.

A nukleáris ipar egyik nagy problémája az erőművek átlagéletkorának növekedése. Az atomerőművek átlagos életkora jelenleg 31 év, 20%-uk viszont már a 40. életévét is átlépte. Ahhoz pedig, hogy az energiamixben betöltött szerepük 2030-ra se csökkenjen a jelenlegi szinten alá az új kapacitások építésének ütemét az előző évtizedhez képest több mint kétszeresére kellene emelni. Ez viszont a költségek növekedése és a folyamatos építőipari csúszások miatt szinte lehetetlen.

Mindent összevetve kijelenthető, hogy míg a nukleáris ipar számos problémával küzd, addig például a napenergia hasznosítás szárnyal. 10-20 év múlva talán már nem is kell meglepődni, hogy a megújuló energiatermelés vállalja majd a döntő szerepet az energiatermelésben.