MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Napenergia-hasznosítás Afganisztánból

Napenergia-hasznosítás Afganisztánból

szabadeuropa.hu

A parabola alakú napkollektorok egyre népszerűbbek Afganisztánban, mivel az országot krónikus energiaválság sújtja.

Egy kabuli kovácsmester napkollektoros főzőberendezéseket épít saját kézzel, amelyek megfizethető és környezetbarát alternatívát jelentenek a szegénység sújtotta Afganisztánban.

Gulam Abbasz kabuli kovácsmester teszteli az általa épített napkollektort. A parabola alakú napkollektorok egyre népszerűbbek Afganisztánban, mivel az országot krónikus energiaválság sújtja. A napkollektor vagy más néven napkályha, napfőző olyan készülék, amely közvetlenül a napfény energiáját használja fel italok és egyéb élelmiszer-alapanyagok melegítésére, főzésére vagy pasztőrözésére.

Abbasz egy egyszerű, parabolaantennára emlékeztető formát használ. A napenergia felhasználása a legegyszerűbb formában már a görögök, a rómaiak és a kínaiak körében is ismert volt, bár főzési célokra nem használták.

A napkollektor első tudományos leírását Horace-Bénédict de Saussure svájci geológus és fizikus írta le 1767-ben. A napenergiával főzés elvét nagyrészt a Francia Idegenlégióban fejlesztették ki az 1870-es években.

A tükrök egy ívelt keretre vannak rögzítve, ezek gyűjtik össze a napenergiát, és közvetítik egy főzőedény vagy egy fémlemez felé.
A szükség így késztet kreativításra, újításra.