MENÜ
2024. július 16.
Valter
Napelemek alá ültetik az olajfákat

Napelemek alá ültetik az olajfákat

Agroinform.hu / Faar Ida

Az olajbogyó termesztését sem hagyja érintetlenül az éghajlatváltozás.

Az Oil'Ive Green francia termelőszövetkezet az Iberdrola energiavállalattal együttműködve napkövető tartószerkezetre szerelt agrofotovoltaikus erőműveket épít az új olivaültetvényekre. Ezzel egyrészt megvédi a növényeket az időjárás viszontagságaitól, másrészt kiegészítő bevételi forrást is biztosít a termelőknek – írja a villanyautosok.hu.

Napkövető tartószerkezetre szerelnek erőműveket

„Franciaországban évente mindössze 5000 tonna olívaolajat termelünk, miközben 120.000 tonnát fogyasztunk" – mondta Yannick Masmondet, az Oil'ive Green vezérigazgatója, aki nem kisebb célt tűzött ki, mint azt, hogy a következő évtizedben 50.000 hektárral növeljék az olajfák termőterületét.

Más haszonnövényekhez hasonlóan az olajbogyó-termesztést sem hagyja érintetlenül az éghajlatváltozás, aminek a káros hatásai a gazdaságok termelékenységének csökkenéséhez vezet.

Emiatt a szövetkezet kizárólagos partnerséget kötött a spanyol Iberdrola energiavállalattal, hogy azok az olajbogyó-termesztéssel szinergiában álló napelemes megoldásokat fejlesszenek ki.

A felek az együttműködésük során azonosítják az agrofotovoltaikus projektek befogadására alkalmas gazdaságokat Új-Aquitaine, Auvergne-Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d'Azur és Occitanie provinciákban. A napkövető tartószerkezetre szerelt erőművek kialakítását és üzemeltetését pedig kifejezetten a több tíz hektáros mezőgazdasági területeken végzett olajbogyó-termesztéshez igazítják majd.

A mozgatható panelek pozícióját úgy határozzák meg, hogy az a fák fejlődési ciklusának főbb szakaszában a növények védelmi igényeihez és a főbb időjárási veszélyekhez igazodjon. A tartóoszlopok elhelyezése és magassága olyan lesz, hogy zavartalanul elvégezhető a gépi betakarítás is.