MENÜ
2024. június 16.
Jusztin
Nagytakarítás a bélrendszerben

Nagytakarítás a bélrendszerben

femina.hu

Kisöpri a bélrendszert, beindítja a fogyást a fehér eperfa gyümölcse: a levele is csodát tesz.

A fehér eperfa gyümölcsét lekvár, üdítő vagy friss formájában fogyasztják, levelét pedig bizonyos étrend-kiegészítők alapanyagaként használják fel.

A fogyás érdekében a rendszeres mozgás és a napi ötszöri kis étkezés helyett sokan inkább az egyszerűbb utat választják, és valamilyen csodát ígérő táplálékkiegészítő után nyúlnak, hogy a segítségével tudják elérni a kívánt alakot. Erre a célra már a fehér eperfa levelének kivonatát is elkezdték használni: a belőle készült étrend-kiegészítők ígéretük szerint lassítják a szénhidrát bontásáért felelős enzimek működését.A fehér eperfa hatásaiEgy 2018-as kutatás szerint az eperfa értékes tápanyagokkal rendelkezik, melyet Kínában a hagyományos orvoslásban is előszeretettel alkalmaznak. Legértékesebb tápanyagai az antociánok, melyek igen erős antioxidánsok, ezenkívül flavonoidokat és alkaloidokat is tartalmaz.

A tápanyagainak hála a kutatók szerint koleszterinszint-csökkentő, elhízás elleni és májvédő hatással bír. Ezenkívül egy 2011-es kutatás eredménye arra utal, hogy a fehér eperfa csökkentheti az érelmeszesedést okozó étrend következében kialakuló magas vérnyomás, magas vérzsírszint és egyéb érrendszeri rendellenesség kialakulásának kockázatát.Az eperfa hatását sertéseknél a hús minőségének javítása érdekében próbálták ki egy 2019-es kutatás alatt. A kísérlet során a kiválasztott állatok étrendjébe bevezették a leveleket. A kísérlet eredményeképpen a sertések nem növesztettek akkora hátszalonnát, a szőrük puhább lett, és a húsnak a csepegési vesztesége is csökkent, ez utóbbi a hús zsírosságát hivatott mutatni. Ugyan még további kutatások szükségesek, az eddigi eredmények csakugyan bizakodásra adnak okot.

A fehér eper rostban gazdag gyümölcsét is érdemes gyakran fogyasztani. Tartalmaz C-vitamint, vasat, K-vitamint, foszfort és E-vitamint is. Fogyasztása elősegítheti a vércukorszint normalizálását, mivel olyan vegyületet tartalmaz, amivel képes gátolni a glükóz felszívódását a szervezetben. A szakemberek szerint, mivel ezzel lassítják az étkezés utáni vércukorszint növekedését, akár kettes típusú diabétesz ellen is hatásos lehet. De ez ügyben is szükségesek a további vizsgálatok.A kutatások fényében nem meglepő, ha felfigyeltek erre az alapanyagra a táplálékkiegészítőket gyártó cégek is. Azonban fontos tisztázni, hogy mielőtt bárminemű segítséggel fognál bele a fogyókúrába, mindenképpen konzultálj a kezelőorvosoddal, dietetikussal!Gyümölcsös házi arcpakolások Nem kell mást tenned, mint krémes állagúra keverned a hozzávalókat, 15 percre az arcodra kenni a szemkörnyék kihagyásával, majd lemosni langyos vízzel, és a tükör előtt gyönyörködni az eredményben.