MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Múzeumból mecsetté alakítják az egykori ortodox bazilikát, a Hagia Sophiát

Múzeumból mecsetté alakítják az egykori ortodox bazilikát, a Hagia Sophiát

444.hu

Ferenc pápának is nagyon fáj az átalakítás.

Mélységes fájdalmát fejezte ki Ferenc pápa az isztambuli Hagia Sophia bazilika mecsetté nyilvánítása miatt vasárnap délben a Szent Péter téren mondott beszédében.

A katolikus egyházfő a tengernek szentelt napon, amelyet az olasz egyház július 12-én ünnepel, kijelentette, a tengerről szóló gondolatai Isztambulba vezetnek. „A Hagia Sophiára gondolok mély fájdalommal” - jelentette ki az egyházfő, aki ezután néhány másodperces csendet is tartott.

Ez volt az első állásfoglalás a pápa és a Vatikán részéről azután, hogy a török legfelsőbb közigazgatási bíróság pénteken a nemzetközi felszólítás ellenére semmisnek minősítette azt az 1934. november 24-ei török minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia egykori ortodox bazilika múzeummá alakításáról rendelkezett.

A - török nevén - Ayasofya 1935 óta múzeum, és Isztambul egyik legkiemelkedőbb turistalátványossága. Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt. Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át a katedrálist. A 20. században Musztafa Kemal Atatürk, a modern, világi alapokon nyugvó Törökország atyja múzeummá alakíttatta át az épületet, amely az újonnan létrejött Török Köztársaság szekuláris jellegét volt hivatott hangsúlyozni - írja az MTI.

Az egyre erősebb vallási kultuszt építő Recep Tayyip Erdogan török elnök ezt követően elrendelte, hogy a világörökség részét képező isztambuli épületet ismét mecsetté alakítsák át. Korábban Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárka, valamint a romániai, ciprusi, georgiai ortodox egyház vezetője is elítélte a török döntést. Erőteljesen tiltakozott az UNESCO, a görög és az amerikai kormány, illetve az Európai Unió több vezetője is.

A keresztényüldözés elleni harcban elvileg élen járó magyar kormánytól nem találtunk reakciót.
Erdogan hangsúlyozta, hogy az épületbe a nem-muszlimok is bemehetnek majd, de az erősebb kritikákat úgy értékelte, hogy azok megsértik Törökország szuverenitását.