MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Munkák, amikkel ma már nem találkozhatunk

Munkák, amikkel ma már nem találkozhatunk

erdekesvilag.hu

Napjainkban sok olyan munka van, ahol az embereket már különféle modern berendezések helyettesítik.

 A következő felsorolásban több olyan munkát is láthatunk, melyek mára szükségtelenné váltak a technika fejlődése miatt.

Bowling bábu felállító

Ébresztő

Az ébresztőket Angliában és Írországban fogadták fel az ipari forradalom végétől az 1920-as évekig. Tulajdonképpen megfizethető és megbízható emberi ébresztőórák voltak. A kopogtatók egy hosszú és könnyű botot használtak, amivel felzörögték az ügyfeleket a pontos időben.

Jégvágó

A jég évszázadokon át fontos kelléke volt a háztartásoknak, mint a tartósítás egyik alapvető eszköze, ezért volt szükség a jégvágók munkájára, akik sokszor veszélyes körülmények között dolgoztak.

Hangtükör hallgató

A hangtükör a hanghullámok fókuszálására és felerősítésére használt berendezés, melyet a hadviselésben az ellenséges repülőgépek előrejelzésére használtak. A britek a hangtükör program során kikísérletezték, hogyan lehet több megfigyelőpont eredményei alapján meghatározni az ellenséges gépek helyzetét, így ezt a módszert a radaroknál már készen alkalmazhatták.

Patkányfogó

A patkányfogó embereket Európában alkalmazták, hogy megakadályozzák az egyre növekvő patkánypopuláció túlszaporodását.

Lámpagyújtó

A közvilágítás kezdetben olajlámpásokkal történt, amiket a főbb csomópontokon és a közbiztonság szempontjából fontosnak ítélt helyeken használtak. Az olajlámpák eleinte három- majd négyoldalas üvegtestek voltak, bádogkalappal, ami megkönnyítette a kezelésüket. Ezeket a lámpásokat közvetlenül a házfalra, vagy alacsony faoszlopokra helyezték díszes lámpakarral, amit lámpavasnak hívtak. Újabb foglalkozás alakult ki: a létráját vállán cipelő lámpagyújtogatóé.

Tejesember

Manapság a tejet a boltok vagy szupermarketek polcairól szoktuk leemelni. Tejesemberekkel inkább csak vidéken lehet találkozni, azonban régen minden nap friss tejet szállítottak házhoz a vásárlóknak.

Fa úsztató

A modern eszközök és gépjárművek előtt a kivágott fákat, farönköket a folyón úsztatták le a feldolgozás helyszínéhez. Úsztatott fa: az a tűzifa melyet hasáb vagy dorong alakjában a fő közlekedési állomáshoz csatornában úsztatás révén szállítanak. Ez tűzhatásából sokat veszít és így kevesebb az értéke is.

Telefonközpontos

Sírrabló

A 19.században az egyetemek sírrablókat bérelték fel, hogy kiássák a sírból a holttesteket, hogy az orvosnövendékek tudják gyakorolni az anatómiát.

Gyári munkások szórakoztatója

A nagy gyárakban dolgozó munkásoknak olvasott fel.