MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Mozgó oázis

Mozgó oázis

termeszeti.hu

Zöld villamos, függőleges kertecskék ingyen: Antwerpen élen jár a városi kertészkedésben.

Buja zöld levelekkel teli villamos indult útnak Antwerpenben, a városvezetés kezdeményezésére a ’Virágzó szomszédság’ elnevezésű projektben. A felszálló utasok bizonyára meglepődtek, amikor egy igazi dzsungelbe kerültek a belga város közepén. Az 1-es vonalon futó szerelvény mozgó oázissá változott egy napra, minden létező helyet elfoglaltak a növények. Az ülések közt, az ablakok mellett, sőt még a plafonon is növények tekeregtek.

Az akció célja az volt, hogy felhívják a városlakók figyelmét az városi zöldek, kertek fontosságára. Ha egy 35 méter hosszú villamos zöldellő kertté tud alakulni, akkor az utcákból, udvarokból is oázist varázsolhatunk.
Antwerpen városa igyekszik a lakókat kertészkedésre ösztönözni: például ingyenes függőleges (homlokzati) kertekkel, futónövényekkel segítve őket. Tanácsokat és támogatást adnak vízgyűjtők vásárlásához is, amelyekkel az esővizet tudjuk felfogni. A házak előtt és között a kertecskék telepítését is segítik.

 

A városi kertek kiemelten fontos helyek, már egy balkonládányi növény is életteret biztosít a rovaroknak, madaraknak, segíti a beporzókat, táplálékot ad, tisztítja a levegőt és nem utolsósorban díszíti a környezetet. Az egyre forróbb nyarakon pedig az sem elhanyagolható, hogy a növények hűtenek, árnyékolnak, kellemesebb mikroklímát alakítanak ki a városokban.

Forrás: www.euronews.com