Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
„Most érett be a munkánk gyümölcse”

„Most érett be a munkánk gyümölcse”

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Húsz éves múlt és elismerések. Az idei év mérföldkőnek számít a Mányoki Vasvirág Kft. életében.

A családi vállalkozás kerek évfordulót ünnepelt és számos szakmai elismerést kapott. „Most érett be a munkánk gyümölcse” – fogalmazott Ferenc István és Ferencné Savanya Anett, akik számára hosszú, nehézségektől sem mentes út vezetett a sikeres vállalkozásig. Bekerültek a Budapesti Értéktőzsde által évente kiadott BÉT50 kiadványba, a Dun&Bradstreet AAA minősítésével a legmegbízhatóbb magyarországi vállalkozások közé sorolták a céget, és a napokban vehették át a Tolna vármegye 2023. Év Vállalkozója elismerést.

Minden akkor kezdődött, amikor munkanélkülivé vált, egyébként ezermester édesapjának próbált Ferencz István segíteni, másodállásban. Kovácsoltvas dísztárgyakat tervezett és megkereste hozzá a piacot, feleségével együtt, a hétvégeken. Rövid idő alatt kiderült, hogy van rá kereslet, érdemes ezzel foglalkozni. Édesapja 2002-es halálát követően bővítették a profilt és 2003 március 31-én megalakították a Vasvirág Bt-t. Fontos megemlíteni, hogy nem csak a szűkebb család, de a Bt. alapításakor nagybátyja, Hoffmann Antal is részeses volta a cégnek, most fiai is itt dolgoznak.

A dísztárgyaktól az ipari csarnokokig

– A dísztárgyak és kovácsoltvas kerítések gyártása mellett elkezdtünk ipari kerítésekkel és rozsdamentes termékekkel foglalkozni Nagymányokon, egy bérelt műhelyben. Egy olasz cég viszonteladójaként előregyártott elemeket is forgalmaztunk – mondja a cégvezető. – A 2000-es évek közepéig jól mentek a dolgok, aztán egyik napról a másikra szembesültünk azzal, hogy elárasztották az országot az olcsó kínai gyertyatartók, a kovácsoltvas dísztárgyainkat nem tudtuk eladni. Majd az igényes, de drágább kovácsoltvas kerítések megrendeléseink fogytak el, ekkor szinte teljesen az ipari kerítések jelentették a bevételt, és belevágtunk az ipari csarnokok építésébe.

Az igazi fordulópontot, vagy mondhatjuk újrakezdést a 2008-as világválság hozta. Elfogytak a megrendelések, 2010-ben bezárták a műhelyt és visszavonult a vállalkozás a szekszárdi családi ház alagsorába. – Voltak pofonok, de nagyon gyorsan váltottunk, elengedtük a veszteségessé váló ágazatot. Mindig fejlesztettünk, újat indítottunk, így amikor a veszteséges ágazatot befejeztük, már volt helyette valami más – fogalmaz Ferenczné Savanya Anett, aki a könyvelést, a családi vállalkozás pénzügyeit viszi. A kétezres évek legfontosabb történése, hogy ekkor születtek meg lányaik, a cégalapítás évében, 2003-ban Lilla, aki ma közgazdásznak készül, elemző matematikát tanul, 2009-ben született kisebb lányuk, Dóri, ő még általános iskolás. A vállalkozásba születtek bele, megtanulták, hogy a félkész sohasem, csak a tökéletes munka elfogadható.

A növekedés időszaka

Miután a csarnoképítés a cég meghatározó tevékenységi körévé vált, egyre többször szembesültek a problémával fővállalkozóként, hogy kiszolgáltatottak az alvállalkozóknak. Ekkoriban dolgoztak Svájcban, Németországban is, de a problémát orvosolni kellett. Az első szerelőcsapatot 2015-ben hozták létre, ma már 4 saját szerelőbrigáddal rendelkeznek. Szekszárdon először egy nagyobb lakást, majd 2020-ban, a Rákóczi u. 94. számban egy tágas ingatlant vettek meg. Fontos lépés volt, hogy 2016-ban Nagymányokon, az ipari park déli részén megvásároltak egy telket, ahol először egy 1000 négyzetméteres, majd egy 600 négyzetméteres csarnokot emeltek, itt kap helyet a hajlítóműhely, ahol eddig 50-60 kilométernyi szegélyt hajlítanak meg. Emellett az ehhez szükséges síklemezek raktározására használják. BLAHOTRAPEZ cserepes lemezek és trapézlemezek forgalmazásával foglalkoznak.

A gépesítés sem maradt el eközben, büszkén sorolja a cégvezető beszerzéseiket, ezek ma a hatékony munka és minőség garanciái. Két MANITOU rakodógép, 12 ollós- és 4 karos emelő, 1 darus autó, 4 új Mercedes Sprinter, irodai számítógépek, szoftverek alkotják a mindig bővülő eszközparkot.

Nem lehet megállni

A nagy kérdés, a hogyan tovább? Szinte egyszerre válaszolják: –Nem lehet megállni, mindig új utakat kell keresni. Húsz év nagyon sok idő, voltak szép és felívelő, kilátástalannak tűnő, nehéz időszakok, kalandos epizódokban sem szűkölködtek. Például amikor ellopták egy 1500 m2-es csarnokukat, vagy lebontották és elszállították azt a csarnokot, amit a szélhámos megrendelő – pályázati csaló – nem fizetett ki. Egy biztos, rendkívül gyors fejlődést éltek meg az elmúlt években, ma már 42 fős a létszám, ezért cégfejlesztésen, a vállalkozásra szabott vállalatirányítási rendszer bevezetésén dolgoznak. Ferencz István fontosnak tartja, hogy 2015 óta alapító tagként dolgozik együtt a BNI – vállalkozók egymás segítésére létrehozott szervezettel, melyben jutalékmentesen segítik egymást a tagok.

Ma erősebbek, mint valaha, a 2023-as év számos elismerést hozott. A gyártásra, szerelési munkára már korábban ISO tanúsítvánnyal rendelkeztek, most az egész működésre, folyamatszabályozásra megszerezték a tanúsítványt. Jól jellemzi a céget, hogy Magyarország pénzügyileg legstabilabb cégei közé sorolták a vállalkozást, AAA minősítést kapott, amit a Dun&-Bradstreet nemzetközi minősítési rendszere több száz változót figyelembe véve, országspecifikus sajátosságok alapján ítél oda. Ezenkívül a Budapesti Értéktőzsde által összeállított BÉT5o kiadványban is helyet kaptak, itt minden évben ötven olyan magyar tulajdonú vállalkozást mutatnak be, melyek teljesítményei inspirációt jelentenek a hazai vállalati szektor szereplői részére. És a legutóbbi meglepetés: Ferencz István megkapta a VOSZ által alapított Tolna vármegye 2023. év vállalkozója díjat.

– Illusztris társaságba kerültem – mondja a díjazott, hozzátéve – ehhez nagyon sok ember munkája és kitartása kellett. Büszke vagyok a kollégáimra, nagyszerű csapat vagyunk, szeretek velük dolgozni. És külön köszönöm feleségemnek a sok áldozatot és kitartást, és hogy időnként két kézzel húzza a kéziféket.

Lendület és kreativitás

A jól működő családi vállalkozás titka, hogy a tulajdonos házaspár egy-egy szakterület hozzáértő képviselője, jó párost alkotnak. A lendület és kreativitás mellett jól jön néha a megfontoltság, lassítás. De azt mindketten határozottan állítják: a jó időzítés és folyamatos fejlesztés nélkül nem jutottak volna idáig.